Négyszáz másodperc Tel Avivig − itt van Irán legújabb csodafegyvere + videó

A Fattah nevű hiperszonikus rakéta kilövéstől számítva hat-hét perc alatt érné el Izraelt.

Magyar Nemzet
2023. 06. 10. 8:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

400 másodperc Tel Aviv-ig − áll a hirdetőplakátokon Irán fővárosában. A szöveggel nem egy új, közvetlen Irán és Izrael közötti repülőjáratot reklámoznak, épp ellenkezőleg. A plakátok az iráni védelmi ipar legújabb áttörését hivatottak promotálni, a Fattah nevű hiperszonikus rakétát. A közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta iráni közlések szerint 1400 kilométeres magasságban a hangsebesség 13-15-szörösére képes felgyorsulni, a kilövéstől számított körülbelül hat-hét perc alatt érné el Izraelt. 

Iráni tisztviselők szerint a rakéta manőverezési képessége a Föld légterén belül és kívül is egyaránt jó, ezzel pedig a legmodernebb légvédelmi rendszereket is képes kijátszani. A Fattah hatótávolsága egyébként − a plakátok ellenére − nem teszi lehetővé, hogy Tel Avivot teljes mértékben elérjék, ugyanakkor az iráni Forradalmi Gárda légierejének főparancsnoka szerint már dolgoznak azon, hogy 2000 kilométer hatótávolságú hiperszonikus rakétát fejlesszenek. 

 

Izrael nem fél

Minden iráni fejlesztésre meg van a válaszunk, legyen az szárazföldi, légi, vagy tengeri, védekező vagy támadó eszköz

− reagált a hírre Izrael védelmi minisztere. Az izraeli többrétegű légvédelemi rendszer egyébként egyike a világ legmondernebbjeinek. A híres Vaskupola a rövid hatótávolságú rakéták ellen véd, melyeket általában a Gázai övezetből vagy Libanonból indítanak. A közepes hatótávolságú fegyverek ellen Dávid parittyája védi az izraeli égboltot, míg a Nyíl névre keresztelt rendszercsalád 2400 kilométerről is képes elfogni az ellenséges rakétákat, ezt a nagyobb hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen tervezték. Ez azonban nem jelent teljes védelmet. 

Még a legmodernebb légvédelmi rendszerek is kudarcot vallhatnak, ha rossz helyen vannak, ha a radar rossz irányba néz, ha a rakéták túl alacsonyan repülnek ahhoz, hogy észlelni lehessen őket, vagy ha egyszerre túl sok rakétát indítanak el

− magyarázta a CNN-nek John Krzyzaniak, a Wisconsin Project on Nuclear Arms Control washingtoni kutatóintézet munkatársa.

Borítókép: Hirdetőplakát Teheránban (Fotó: AFP/Getty Images/Atta Kenare)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.