időjárás 28°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Kiálltak Ukrajna további támogatása mellett a bukaresti kilencek

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.06.06. 18:19 2023.06.06. 18:28
Kiálltak Ukrajna további támogatása mellett a bukaresti kilencek

Kiálltak Ukrajna további töretlen támogatása mellett a bukaresti kilencek (B9 – Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország, Románia, Litvánia, Lettország, Észtország és Bulgária) államfői kedden a Pozsonyban tartott találkozójukon. A pozsonyi fórum központi témái az Ukrajnában zajló konfliktus és annak következményei, illetve ennek összefüggésében a közép-európai régiót érintő biztonsági kérdések voltak. A találkozó után tartott közös sajtótájékoztatón a fórum résztvevői kinyilvánították szándékukat Ukrajna további támogatása mellett, hangsúlyozták az ezzel kapcsolatos közös álláspont fenntartásának fontosságát, valamint a NATO keleti szárnya megerősítésének szükségességét, utóbbival összefüggésben pedig felvetették a tagországok védelmi kiadásai emelésének lehetőségét is.

Zuzana Caputová szlovák államfő, a találkozó házigazdája a közös sajtótájékoztatón azt állította: „viszonylag jól sikerült elviselni” az ukrajnai háború kezdete után kialakult energiaválságot, s – mint mondta – „már csökken az infláció”, s mindez annak köszönhető, hogy sikerült megőrizni az egységet.

Hozzáfűzte: ezért az egységes álláspont fenntartása a továbbiakban is nagyon fontos. E megállapításban a szlovák elnök szavai szerint a találkozó minden résztvevője egyetértett. Andrzej Duda lengyel államfő, aki produktívnak nevezte a találkozót, úgy vélekedett: ki kell tartani azon álláspont mellett, hogy Oroszországnak anyagi jóvátételt kell majd fizetnie a háború következményeiért, és felelősségre kell vonni a konfliktusért felelős orosz vezetőket is. Duda szerint emelni kell a NATO-tagországokban a védelemre költött anyagi források mértékét. „A NATO-n belül a védelmi kiadásokra megszabott két százaléknyi GDP-nek nem a felső határnak, hanem a küszöbnek kell lennie” – fogalmazott Duda. Klaus Johannis román államfő beszédében azt állította:

Oroszország továbbra is a legnagyobb veszélyforrás Európa számára, s ezért erősíteni kell a NATO keleti szárnyának védelmét, valamint támogatni kell a háború közelében lévő (nem NATO-tag) országok fegyveres védelmi lehetőségeinek erősítését is.

A találkozón ugyancsak részt vett Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, aki a rendezvény megnyitóján mondott köszöntőjében a NATO júliusban esedékes vilniusi találkozójával kapcsolatban úgy vélekedett: ott olyan megegyezés születik a részt vevő országok részéről, amellyel tovább emelik majd az Ukrajnának nyújtott támogatásokat, oly módon, hogy az ország elérhesse az észak-atlanti szövetség sztenderdjeit.

A pozsonyi találkozó résztvevői az általuk elfogadott zárónyilatkozatban leszögezték: megerősítik töretlen támogatásukat Ukrajna függetlensége és a nemzetközileg elismert határok szerinti területi egységre vonatkozóan, mivel – mint írták – „ez az egyedüli út vezet ahhoz, hogy Európában sikerüljön újrateremteni a békét és a szabályokon alapuló rendet”. A zárónyilatkozatban kijelentették: támogatják Ukrajnát a béke megteremtésében az önmaga által meghatározott feltételek mellett, s ez a támogatás „addig tart majd, amíg szükséges”. A dokumentumban rámutattak: továbbra is fenn kívánják tartani az Oroszországra irányuló nemzetközi nyomásgyakorlást, szankciók formájában is. Előrebocsátják: a júliusban esedékes vilniusi NATO-csúcstalálkozón tovább akarják erősíteni a segítségnyújtást Ukrajnának, s ezzel összefüggésben egy nagyobb, többéves időszakra szóló, komplex  támogatási csomag elfogadása a cél. A bukaresti kilenceket a NATO keleti szárnyát alkotó országok alkotják, a csoportosulás néhány éve Lengyelország és Románia kezdeményezésére jött létre. A keddi, pozsonyi volt a csoport tagjainak nyolcadik találkozója.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök (j2), Gitanas Nauseda litván (j3), Andrzej Duda lengyel elnök (j4) és Ilijana Jotova bolgár alelnök (j) a közép- és kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő, bbukaresti kilencek csoport (B9) csúcstalálkozójának sajtótájékoztatóján Pozsonyban 2023. június 6-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.