Nem indult zökkenőmentesen Trump meghallgatása

Egy gyanús csomag miatt lezárták a bíróság környékét, Trump szimpatizánsai és az Antifa tüntetők összetűzésbe keveredtek.

Magyar Nemzet
2023. 06. 13. 20:56
TRUMP, Donald
Miami, 2023. június 11. Donald Trump volt amerikai elnök egyik támogatója Trump-maszkban Miamiban 2023. június 11-én, mielõtt társaival útnak indulna a politikus Mar-a-Lago birtokához, a floridai Palm Beachbe. Donald Trump június 14-én ünnepli 77. születésnapját. MTI/AP/Gerald Herbert Fotó: Gerald Herbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem indult zökkenőmentesen Donald Trump bírósági tárgyalása, amint arról a Magyar Nemzet korábban hírt adott, a volt amerikai elnököt keddre idézték be a miami szövetségi bíróságra, ám a politikus érkezése előtt a rendőrség lezárta a környéket és evakuálta az épületet. A brit Independent lap értesülései szerint az intézkedésre azért került sor, mert a bíróság előtt egy gyanús csomagra lettek figyelmesek a hatóságok, a gyanús tárgy kivizsgálásának idejére a média munkatársait és a járókelőket az utca túloldalára terelték át. 

Nicole Linsalata, a WSVN hírcsatorna riporterének tájékoztatása alapján a tűzszerészek megállapították, hogy a bonyodalmat egy televízió készülék okozta, aminek a hátuljából sárga drótok lógtak ki. A tűzszerészek biztosították a helyszínt és visszaengedték az embereket a bíróság épületébe.

A tárgyalás előtti napon Miami polgármestere, Francis Suarez egy, a rendőrkapitányságon tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy Trump bíróságra való megérkezése rendben menjen, a városvezető elmondása alapján a város olyan intézkedéseket vezet be, amelyek célja, hogy mindenki békés módon kifejezhesse a véleményét. Suarez leszögezte, hogy a városvezetés úgy gondolja, hogy az embereknek joguk van kifejezni magukat, ugyanakkor hisznek a törvényben és a rendben is, ezért arra biztatják az embereket, hogy békés úton nyilvánítsák ki a véleményüket, ennek biztosítása végett a polgármester mozgósította a megfelelő csapatokat. A Politico arról számolt be, hogy a miami rendőrség és a városvezetés igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy képesek lesznek kezelni az akár ötvenezer tüntetőt, bár azt előre nem lehet tudni, hogy pontosan hányan lesznek.

Ennek ellenére azonban nem volt incidens nélküli a volt elnök érkezése előtti időszak, Trump támogatói és a Trump-ellenes antifasiszta aktivisták, a BLM mozgalom hívei ugyanis összetűzésbe kerültek a bíróság épülete előtt, a rendőrség kiemelt a tömegből egy rabruhát viselő férfit, aki egy „Zárjátok be!” feliratú táblát tartott a kezében és nézeteltérésbe került a volt elnök támogatóival.

A Politico értesülései szerint a bíróság épülete előtt valóságos karneváli hangulat alakult ki, az árusok Trump nevével fémjelzett és a volt elnök arcképével ellátott emléktárgyakat kínáltak, voltak Trump maszkok és „nem bűnös” feliratú pólók is, egy amerikai zászlóba burkolt férfi pedig egy botra felnyársalt disznófejjel sétálgatott. Az Independent értesülései szerint a volt elnöknek nem kell bilincset viselnie a bíróságra érkezésekor és új bűnügyi nyilvántartási fotót sem készítenek róla.

Helyi idő szerint délután 3 órakor megérkezett a miami szövetségi bíróság épületéhez az USA 45. elnökét szállító autókonvoj.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök egyik támogatója Trump-maszkban Miamiban 2023. június 11-én, mielőtt társaival útnak indulna a politikus Mar-a-Lago birtokához, a floridai Palm Beachbe (Fotó: MTI/AP/Gerald Herbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.