Rekordprofitra tett szert a „menekültkirály”

A Britannia brit szállodalánc „menekültkirály” becenévre hallgató tulajdonosa rekordnyereséget könyvelhet el, miután az országba érkező migránsok jelentős részét az ő szállodáiban helyezi el az állam – az adófizetők pénzén.

Magyar Nemzet
2023. 06. 19. 7:59
EXILE : LAST STEP, THE BOAT CROSSING - MIGRANTS - LOON PLAGE
EXILE : LAST STEP, THE BOAT CROSSING-MIGRANTS-LOON PLAGE Fotó: STEPHANE DUPRAT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly napi közel százezer fontos nyereséget hozott alapító-tulajdonosának, Alex Langsamnak a Britannia szállodalánc, miután a lánchoz tartozó hotelekben helyezik el majdnem minden tizedik migránst Nagy-Britanniában, írta a The Telegraph brit napilap. A belügyminisztérium adatai szerint közel 400 brit szálloda mintegy 51 ezer migránsnak ad menedéket.

A Britannia 33,4 millió font adózás előtti nyeresége a 2022 márciusáig tartó évben a lánc történetének legjobb eredménye, ami azonban nem fizető vendégeknek köszönhető, hanem azoknak a jövedelmező szerződéseknek, amelyek értelmében a lánc mintegy 60 szállodájában helyez el migránsokat a brit kormány, ebből 17 szállodát teljes egészében lefoglaltak. Összeségében a lánc szobáinak több mint negyedében, 2619 szobában helyeztek el migránsokat többek között Nottinghamben, Blackpoolban, Staffordban, Birminghamben, Wolverhamptonban és Londonban. A szállodaláncot sorozatban tizedszer is az Egyesült Királyság legrosszabbjának szavazták meg a vendégek.

A migránsok szállodai elhelyezése jelenleg az Egyesült Királyság adófizetőinek napi 6,8 millió fontjába kerül.

A Britannia mellett a Novotel, a Mercure és a Holiday Inn szállodacsoportok is hasznot húznak a migránsok elhelyezését szolgáló programból.

Miközben a Britannia rekordnyereséget könyvelhet el az adófizetők pénzéből, a brit kormány nehezen tudja teljesíteni Rishi Sunak ígéretét, hogy „megállítja a csónakokat”, amelyekkel az illegális migránsok érkeznek a La Manche csatornán keresztül. 

Tavaly összesen mintegy 45 ezren, idén pedig már több mint nyolcezren érkeztek ezek az útvonalon, ami az elmúlt év azonos időszakához képest nagyjából 20 százalékos csökkenést jelent. Az átkelési kísérletek közben történt baleseteknek többtucatnyi halálos áldozatuk volt.

A brit miniszterelnök még az év elején hirdetett harcot az illegális bevándorlás ellen. Mint mondta, az illegális bevándorlás nem igazságos a brit adófizetők szempontjából, de azok szempontjából sem, akik törvényesen érkeznek az országba. Az embercsempész-hálózatokra utalva hozzátette: az sem helyénvaló, hogy bűnszervezetek akadálytalanul űzhessék „ezt az erkölcstelen kereskedelmet”.

London tavaly áprilisban új migrációs egyezményt kötött Ruanda kormányával, mely lehetővé teszi, hogy azokat, akik illegálisan lépnek brit területre, és ezután menedékjogért folyamodnak, a brit hatóságok áttelepíthessék Ruandába. A megállapodás 120 millió fontos támogatást is tartalmaz a kelet-afrikai ország számára. Nemrég a brit kormány pedig olyan törvényjavaslatot terjesztett be, amely kötelezi Suella Braverman belügyminisztert az illegálisan érkezett migránsok kitoloncolására, és „radikálisan leszűkíti” a kitoloncolások felfüggesztéséhez vezető jogorvoslatok és fellebbezések körét. A belügyminiszter ígérete szerint az új jogszabály lehetővé teszi a kormány számára, hogy cselekedjen a hajók megállítása érdekében, és elismerte, hogy az emberek türelme elfogyott.

Mivel a Lordok Háza késlelteti a törvény elfogadását, Sunak egy, a parlamenti törvényben szereplő, de ritkán alkalmazott szabályhoz nyúlna, amely lehetővé teszi az alsóház számára, hogy felülbírálja a Lordok Házát.

A liberális demokraták korábban már megpróbálták megakadályozni a törvényjavaslatot, most pedig hatásvizsgálatot követelnek. Sunak szerint a terve működik, hiszen idén eddig húsz százalékkal csökkent a La Manche csatornán keresztül illegálisan érkezők száma.

Borítókép: A franciaországi La Manche csatornán átkelő migránsok (Fotó: AFP/Hans Lucas/Stephane Duprat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.