Rekordot döntött az Egyesült Királyságba érkező migránsok száma

616 migráns érkezését regisztrálta a brit belügyminisztérium vasárnap, ez az eddigi legmagasabb szám idén.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2023. 06. 13. 12:43
EXILE : LAST STEP, THE BOAT CROSSING - MIGRANTS - LOON PLAGE
EXILE : LAST STEP, THE BOAT CROSSING-MIGRANTS-LOON PLAGE Fotó: STEPHANE DUPRAT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

616 migráns érkezését regisztrálta a brit belügyminisztérium vasárnap, ez az eddigi legmagasabb szám idén. Eddig április 22-én érkeztek legtöbben, akkor 497-en, összességében pedig már több mint nyolcezren keltek át idén a La Manche-on, ami mintegy kétezerrel kevesebb, mint tavaly ilyenkor, írja a BBC brit közmédia. Tavaly összesen több mint 45 ezren érkeztek ezen az útvonalon. Az átkelési kísérletek közben történt baleseteknek többtucatnyi halálos áldozatuk volt.

Rishi Sunak brit miniszterelnök még az év elején hirdetett harcot az illegális bevándorlás ellen. Mint mondta, az illegális bevándorlás nem igazságos a brit adófizetők szempontjából, de azok szempontjából sem, akik törvényesen érkeznek Nagy-Britanniába. Az embercsempész-hálózatokra utalva hozzátette: az sem helyénvaló, hogy bűnszervezetek akadálytalanul űzhessék „ezt az erkölcstelen kereskedelmet”.

Sunak kijelentette: elszánta magát annak az ígéretének a teljesítésére, hogy megállítja a kontinens felől csónakokon érkezők beáramlását. A kormányfő hozzátette: akik törvénysértő módon lépik át a brit határt, a jövőben semmiképpen sem maradhatnak Nagy-Britanniában.

London tavaly áprilisban új migrációs egyezményt kötött Ruanda kormányával. E megállapodás − amely egy 120 millió fontos brit gazdaságfinanszírozási csomagot is tartalmaz a közép-afrikai országnak − lehetővé teszi, hogy mindazokat, akik illegálisan lépnek brit területre, és ezután menedékjogért folyamodnak, a brit hatóságok áttelepíthessék Ruandába.

Az egyezménynek nincs felső korlátja. London szerint Ruandának megvannak a kapacitásai akár több tízezer ember letelepítésére a következő években. Emberi jogi szervezetek bírósági úton próbálták elérni az egyezmény semmissé nyilvánítását azzal érvelve, hogy Ruandában önkényuralmi rezsim van hatalmon, amely nem riad vissza a kínzástól, sőt a gyilkosságtól sem, ha valaki szembefordul vele. A londoni felsőbíróság azonban decemberben jogszerűnek minősítette a Nagy-Britanniában menedékjogért folyamodó illegális határátlépők áttelepítését Ruandába, kimondva, hogy az áttelepítési program nem sérti az ENSZ menekültügyi egyezményét, sem az emberi jogi törvényeket.

Suella Braverman brit belügyminiszter szerint biztonságban lesznek azok az illegális bevándorlók, akiket a brit kormány Ruandába tervez áttelepíteni.

Nemrég a brit kormány olyan törvényjavaslatot terjesztett be, amely kötelezi Suella Braverman belügyminisztert az illegálisan érkezett migránsok kitoloncolására, és „radikálisan leszűkíti” a kitoloncolások felfüggesztéséhez vezető jogorvoslatok és fellebbezések körét. A belügyminiszter ígérete szerint az új jogszabály lehetővé teszi a kormány számára, hogy cselekedjen a hajók megállítása érdekében, és elismerte, hogy az emberek türelme elfogyott.

Mivel a Lordok Háza késlelteti a törvény elfogadását, Sunak egy a parlamenti törvényben szereplő, de ritkán alkalmazott szabályhoz nyúlna, amely lehetővé teszi az alsóház számára, hogy felülbírálja a Lordok Házát.

A liberális demokraták korábban már megpróbálták megakadályozni a törvényjavaslatot, most pedig hatásvizsgálatot követelnek. Sunak szerint a terve működik, hiszen idén eddig 20 százalékkal csökkent a La Manche csatornán keresztül illegálisan érkezők száma.

Egy múlt heti sajtótájékoztatón a belügyminisztert arról kérdezték, nem tart-e attól, hogy ügyvédek „légiói” támadják meg az intézkedéseket a bíróságon.

Természetesen készen állunk a harcra. Nem állnék itt, ha nem így lenne. De valójában biztosak vagyunk benne, hogy győzni fogunk. Úgy véljük, hogy ez törvényes, hogy nemzetközi kötelezettségeinknek megfelelően járunk el, és a brit lakossággal szembeni kötelezettségeinknek is eleget teszünk, hogy biztosítsuk a határok feletti ellenőrzést

– mondta Suella Braverman.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Stephane Duprat/Hans Lucas/Hans Lucas via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.