Szijjártó Péter: Európának stratégiai autonómiára, önálló érdekérvényesítésre van szüksége

Európának stratégiai autonómiára van szüksége, ugyanis a kontinens rosszul fog járni, ha önálló döntési képesség és érdekérvényesítés nélkül állandóan más világpolitikai szereplők kottájából játszik – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Párizsban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 07. 16:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Európának stratégiai autonómiára van szüksége, ugyanis a kontinens rosszul fog járni, ha önálló döntési képesség és érdekérvényesítés nélkül állandóan más világpolitikai szereplők kottájából játszik – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Párizsban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a francia szenátus külügyi és védelmi bizottságával folytatott tárgyalást követően elmondta, hogy elsősorban az ukrajnai háborúról és annak következményeiről egyeztettek.

„– A háború következményeként Európa rendkívüli mértékben meggyengült politikailag és gazdaságilag” – figyelmeztetett.

– Politikailag azért, mert az elmúlt egy év, három hónap és két hét nem volt elegendő arra, hogy mi itt, Európában elérjük azt, hogy közelebb kerüljünk a békéhez, nem tudtuk megállítani ezt a háborút

– mutatott rá.

„– Másodsorban pedig meggyengültünk gazdaságilag, hiszen a háborúra adott európai és amerikai válaszok különbözőségéből fakadóan az európai vállalatok hatalmas versenyhátrányba kerültek az amerikai cégekkel szemben” – tette hozzá.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy miközben az amerikai inflációcsökkentési törvény „gyakorlatilag szégyentelenül és teljesen nyíltan támogatja az amerikai cégeket az európaiakkal szemben”, addig itt, Európában a szankciók nagyobb kárt okoznak a gazdaságnak, mint az orosznak.

Hangsúlyozta: mindez pedig rendkívüli versenyhátrányt okoz az európai vállalatoknak, és minden negatív hatás először a háború szomszédságában csapódik le.

– Ráadásul olyan nemzetet képviselünk, amelynek tagjai meghalnak ebben a háborúban, ezért a francia szenátus külügyi és védelmi bizottsága tagjainak és az elnökének is elmondtam, hogy Magyarország abszolút a békében érdekelt

– jelentette ki.

„– A háborút természetesen elítéljük. Nem az a kérdés, hogy mit gondolunk a háborúról, annak kirobbanásáról, hanem a kérdés az, hogy hogyan fog véget érni a háború” – mondta.

„– Ennek a háborúnak a csatatéren nincsen megoldása, a csatatéren csak halottak vannak. Minden egyes fegyverszállítmány következményét az újabb halottak jelentik, ezért a fegyverszállítás helyett a békére, a béke megteremtésére kellene koncentrálni” – vélekedett.

„– Természetesen ez a megközelítésünk nem esik egybe az európai mainstream megközelítésével, több pontban különbözik a francia megközelítéstől is. Egy dolog viszont biztos, hogy mind a franciák, mind mi, magyarok egyetértünk abban, hogy Európának szüksége van egyfajta stratégiai autonómiára, önálló döntési képességre, önálló érdekérvényesítésre, mert ha folyamatosan más világpolitikai szereplők kottájából játszunk, akkor nagyon rosszul fogunk járni” – összegzett.

Borítókép: Szijjártó Péter (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.