Több száz migránst tettek partra az olasz Lampedusa szigetén

Jóval az eddigi napi átlag felett, több mint ötszáz migránst tettek partra szombaton magánhajók a dél-olaszországi Lampedusa szigetén.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 03. 19:34
CATANIA, ITALY - APRIL 12: Migrants aboard the fishing boat greet their arrival at the port of Catania with cheers and to the cry of 'Bella Italia'. Aboard the fishing boat are 600 migrants who have been rescued in recent days 100 miles off the Sicilian coast on April 12, 2023 in Catania, Italy. The Italian Coast Guard escorted a fishing trawler with around 700 migrants and refugees who were rescued some 100 miles off the coast of Sicily. (Photo by Fabrizio Villa/Getty Images) Fotó: Fabrizio Villa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz hatóságok közleménye szerint a Lampedusán szombaton partra tett több mint ötszáz migránst a tunéziai és líbiai partoknál vették fedélzetükre a hajók. Az idén januártól májusig napi átlagban 334 illegális bevándorló érkezett Olaszországba, ami több mint kétszerese a tavalyi azonos időszakban érkezettek számának.

Az olasz hatóságok már pénteken közigazgatási felügyeletet rendeltek el két német NGO-hajóra, mert megsértették a magánhajók által végzett tengeri keresési és mentési műveletekre vonatkozó új, idén januárban életbe léptetett szabályokat, amelyek értelmében a kimentett migránsokat és menekülteket szállító NGO-hajóknak az első mentést követően közvetlenül a hatóságok által kijelölt kikötőbe kell hajózniuk, anélkül, hogy a keresési és mentési területen maradnának vagy máshol folytatnák a keresést.

A Sea Eye 4-nek  a kapott utasítás értelmében a közép-olaszországi Ortona kikötőjébe kellett volna szállítania a fedélzetére felvett migránsokat, ehelyett egy másik csónak felé vette az irányt, amelyhez már az olasz parti őrség hajója is úton volt, majd Lampedusára hajózott. A Mare*go hajójának Trapani kikötőjét jelölték ki a hatóságok, de Lampedusa kikötőjét választotta, mert elmondásuk szerint az közelebb volt.

Nicola Molteni belügyminisztériumi államtitkár szombaton üdvözölte a német nem kormányzati szervezetek által üzemeltetett Mare*Go és Sea Eye 4 hajókra már pénteken kiadott közigazgatási végzést. A

kormány a határellenőrzési, keresési és mentési feladatokat nem delegálja magántulajdonban lévő, külföldi zászló alatt hajózó, külföldről finanszírozott hajókra

– fogalmazott az Instagramon közzétett üzenetében. Ha ugyanazok a hajók ismét megszegik a szabályokat, akkor le lesznek foglalva – tette hozzá.

A januárban bevezetett szabályok megszegése 50 ezer euróig terjedő pénzbírsággal, ismételt elkövetés esetén pedig a hajó elkobzásával jár.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Fabrizio Villa/Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.