Varsó: a migránsok áthelyezése csak új bevándorlókat vonz Európába

„A tervezet nem oldja meg az EU-ban fennálló migrációs problémákat, csak bonyolít a meglévő rendszeren” – mondta a lengyel külügyminiszter.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 12. 19:56
Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (OSCE) rendezvényén, 2022.02.15-én. (Fotó: TRT World Now / Twitter)
Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (OSCE) rendezvényén, 2022.02.15-én. (Fotó: TRT World Now / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A migránsok és a befogadó országok szempontjából egyaránt sérti az önkéntesség elvét a tagországok miniszteri tanácsában a múlt héten elfogadott európai uniós migránselosztási jogszabálytervezet – jelentette ki Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter hétfőn Varsóban, a svéd hivatali kollégájával közösen tartott sajtóértekezleten.

A Tobias Billströmmel folytatott tárgyalásokat követő sajtókonferencián Rau arra a tervezetre utalt, amely rögzíti, hogy miként osztják szét a bevándorlókat az unió tagállamai között. Elmondása szerint azt jelezte svéd kollégájának – aki az Európai Unió Tanácsának jelenlegi soros elnökségét is képviselte –, hogy „nem helyes az a hozzáállás”, amelyet múlt csütörtökön az uniós belügyminiszterek tanácskozásán elfogadtak.

A tervezet nem oldja meg az Európai Unióban fennálló migrációs problémákat, csak bonyolít a meglévő rendszeren

– vélekedett Rau. Hozzáfűzte: a migránsok áthelyezése olyan megoldás, amely új bevándorlókat vonz Európába.

Lengyelország két elvet tart szem előtt a migráció témájában: egyrészt a célországokat maguknak a háborús, illetve gazdasági bevándorlóknak önkéntesen kell kiválasztaniuk, másrészt az önkéntesség elve szerinti cselekvés a befogadó országokra is vonatkozik – magyarázta a lengyel diplomácia vezetője.

Úgy vélte: az új uniós tervben mindkét elvet megsértették.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő már csütörtökön jelezte: 

a migránsok szétosztásáról szóló jogszabálytervezetet Lengyelország nem fogadja el, és nem fog fizetni sem a bevándorlók befogadásának elutasítása ellenében.

Hétfői sajtókonferenciáján pedig a miniszterelnök felidézte: a lengyel kormány – Csehországgal és Magyarországgal együtt – már az uniós migránselosztási mechanizmus korábbi, a 2015-ös migrációs válság kapcsán kidolgozott változatát is ellenezte.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő hétfőn hangsúlyozta: Lengyelország a jogszabályalkotási folyamat semelyik szakaszán sem fogja támogatni az új tervezetet. „A most tervezett megoldások igazából arra bátorítanak minden embercsempészt (…), hogy folytassa tevékenységét” – jelentette ki.

Felszólította a lengyel európai parlamenti (EP-) képviselőket, hogy a jogszabály ellen szavazzanak. Az uniós belügyminiszterek csütörtöki döntése után a tervezet az EP elé kerül.

Borítókép: Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (OSCE) rendezvényén, 2022. február 15-én (Fotó: TRT World Now/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.