Leáldozóban a nyugati dominancia, felkészülünk egy új világra

A berögzült kiváltságok helyett egy igazságos világ építésére szólít fel a The Global Institute for Tomorrow agytröszt alapítója.

Magyar Nemzet
Forrás: The National Interest2023. 06. 12. 15:18
130305213
Chandran Nair, founder and CEO of the Global Institute For Tomorrow, speaks at the CEO Summit during the Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) summit in Honolulu, Hawaii, on November 12, 2011. The United States is hosting this year's APEC forum for the first time since 1993, with leaders from the 21 member economies convening on the island of Oahu on November 12-13. AFP PHOTO / Eugene TANNER (Photo by Eugene Tanner / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Miközben a világ a többpólusú nemzetközi rend hatalomváltásnak a következményeivel küzd, megkérdőjeleződnek azok a régóta fennálló hiedelmek és struktúrák, amelyek az elmúlt néhány száz évben fenntartották a Nyugat dominanciáját. A végeredmény pedig az általunk ismert nemzetközi rend jelentős átértékelődése lesz” – írta véleménycikkében Chandran Nair malajziai üzletember, a The Global Institute for Tomorrow nevű független agytröszt alapítója a The National Interest, amerikai nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó folyóiratban.

Szerinte a változást öt fő tendencia fogja vezetni, amelyek a nyugati nemzeteket „arra kényszerítik majd, hogy szembenézzenek és alkalmazkodjanak egy új jövőhöz”. Mint hozzátette: 

A jövőbeni konfliktusok elkerülhetők, ha a változás időszakát a politikai döntéshozók egy igazságosabb világ építésének lehetőségeként, nem pedig a preferált és berögzült kiváltságokat fenyegető válságként fogják fel.

Nair szerint az öt pont:

  • A nyugati szelektív történelmi értelmezésének feloldása, amely monopóliumot a technológiai fejlődés törte meg,
  • A sokak által gúnyolt, „szabályokon alapuló” globális ügyek ellenőrzésére kialakított nyugati hegemónia újraértékelése, hiszen a Nyugat sokszor a saját szabályait is megszegi, megkérdőjelezve ezzel a legitimitását,
  • A nyugati „békefenntartás” leleplezése, ugyanis Amerika és részben Európa is profitált a háborúkból, noha a biztonság garantálójaként és a béke előmozdítójaként tüntetik fel magukat,
  • A nyugati pénzügyi szuperstruktúra és kapzsiság megbontása, ideértve a dollármentesítést (de-dollarization) és a szankciós politikát is,
  • A nyugati sajtó hitelességének összeomlása, a narratíva építésének és az egyoldalú tájékoztatásának a megtörése.

Chandran Nair szerint a Nyugatnak fel kell ismernie, hogy a nemzetközi erőviszonyok eltolódtak és nem kényszerítheti tovább politikai, katonai és gazdasági akaratát másokra, sőt a globális békéért sem egyedül ő felel már. Szerinte Kína és más nemzetek felemelkedése is ezt bizonyítja.

Hozzátette: 

A Nyugatnak meg kell barátkoznia ezzel az új valósággal, és fel kell ismernie, hogy új, pragmatikusabb és többpólusú megközelítésre van szükség, amely szerint a nemzetek az együttélés mellett elkötelezett külpolitikát folytatnak, saját érdekeik által vezérelve.

Borítókép: Chandran Nair, a The Global Institute For Tomorrow alapítója beszél az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján 2011. november 12-én (Fotó: AFP/Eugene Tanner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.