Dróntámadások sora indult Oroszország és a Krím ellen

Az orosz fél közlése szerint a Kijev által indított 25 drón egyike sem érte el a feltételezett célpontját.

Gábor Márton
2023. 07. 30. 15:21
PRIGOZSIN, Jevgenyij
Moszkva, 2023. június 26. Rendõrök lezárják a moszkvai Vörös tér bejáratát 2023. június 26-án, két nappal a Wagner orosz magánhadsereget vezetõ Jevgenyij Prigozsin lázadása után. A lázadás még aznap, június 24-én vérontás nélkül véget ért, mert Prigozsinnal megegyezett a közte és az orosz vezetés között közvetítõ fehérorosz elnök. A háttérben a Kreml Szpasszkij-tornya (k) és a Vaszilij Blazsennij-székesegyház. MTI/EPA/Makszim Sipenkov Fotó: Makszim Sipenkov
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország vasárnap közölte, hogy Moszkvát és a Krím félszigetet célzó ukrán drónokat lőtt le, amelyek két irodaépületet rongáltak meg a fővárosban, a támadás miatt rövid időre le kellett zárni az egyik nemzetközi repülőteret.

Az egyik, Moszkva felé repülő drónt lelőtték a külvárosban, két másikat pedig elektronikus hadviseléssel hárítottak el, ezek később egy irodakomplexumba csapódtak. Az orosz védelmi minisztérium, hozzátette, hogy egy ember sem sérült meg a támadás során. 

A védelmi minisztérium terrorista támadási kísérletnek nevezte az eseteket.

Július 30-án reggel meghiúsult a kijevi rezsim pilóta nélküli légi harcjárművekkel Moszkva városában lévő objektumok ellen elkövetett terrortámadási kísérlete. Egy ukrán UAV drónt a levegőben megsemmisítettek a légvédelmi rendszerek a moszkvai Odintsovo kerülete felett

 – tájékoztattak a Telegrammon.

Szergej Szobjanyin polgármester a Telegrammon közölte, hogy két városi irodatorony homlokzata enyhén megrongálódott, és elmondta, hogy nincsenek áldozatok vagy sérültek.

A helyszínen készült fotók tanúsága szerint az épületek sarkán több ablakot is kitörtek, alattuk szétroncsolt acélgerendák hevertek, a földön pedig iratok szóródtak szét.

A BBC jelentése szerint a fővárosi Vnukovo repülőteret az induló és érkező járatok számára lezárták, azokat más repülőterekre irányítják át. A moszkvai létesítmény működése kevesebb mint egy óra alatt helyreállt.

A védelmi minisztérium vasárnap azt is közölte, hogy 16 ukrán drónt semmisített meg a légvédelem egy éjszakai támadás során a Krím félszigeten.

További kilenc ukrán drónt elektronikus hadviseléssel elfojtottak, és anélkül, hogy célba értek volna, a Fekete-tengerbe zuhantak

 – közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy áldozatokat itt sem jelentettek.

Az orosz külügyminisztérium szerint az ilyen jellegű Moszkva elleni támadások nem lennének lehetségesek a Kijevnek az USA és NATO-szövetségesei által nyújtott segítség nélkül.

 

Borítókép: Rendőrök lezárják a moszkvai Vörös tér bejáratát 2023. június 26-án, két nappal a Wagner orosz magánhadsereget vezető Jevgenyij Prigozsin lázadása után. (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.