Magyar nyelvű táblákat festettek le, a cinikus román hatóság válasza még felháborítóbb

A bodzafordulói román polgármester tett bejelentést a megyei prefetúránál.

2023. 07. 30. 13:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétnyelvű útjelző táblákat csúfítottak el ismeretlen tettesek a Kovászna megyei Bodzafordulón, akik nemes egyszerűséggel lefestették a települések magyar nevét a táblán.

Minderről bejelentést tett a bodzafordulói polgármester, Radu Urda a megyei prefektúránál, onnan viszont egészen megdöbbentő válasz érkezett.

Azt írták, hogy az érintett kereszteződésnél felszerelt táblákat nem a törvénynek megfelelően helyezték el. Az indoklás szerint „a törvény értelmében csak a település be- és kijáratánál lévő helységnévtáblákat lehet két nyelven feliratozni”. 

A polgármester minderről egy Facebook-bejegyzést tett közzé, ebben leírta a prefektúra válaszát. Ebben kifejtették, hogy azt is megállapították, mivel Bodzafordulón a magyar lakosság aránya csupán 0,34 százalék, ami a kétnyelvű táblák kötelező felszereléséhez szükséges 20 százalékos küszöbérték alatt van, tehát sehova sem kell magyar tábla – számolt be a Főtér.ro.

Mindezen felül az útügyi hivatal illetékes kirendeltségéhez fordultak, hogy a jelenlegi táblákat kicseréljék, immár „a törvénynek megfelelően”.

 

Borítókép: A lefestett útjelző tábla (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.