Novák Katalin: Valódi döntési szabadságot a nőknek!

A köztársasági elnök a karrier és a család egyszerre történő megvalósítását szorgalmazza.

2023. 07. 17. 19:09
Novák Katalin köztársasági elnök részt vesz a ruandai Kigaliban a Women Deliver nevű, a nők jogaival foglalkozó nemzetközi konferencián 2023. július 17-én. (Fotó: Facebook/Novák Katalin) Forrás: Facebook/Novák Katalin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utolsó állomására érkezett Novák Katalin köztársasági elnök Ruandában: hétfőn a „Women Deliver” elnevezésű konferencia idei ülésén vett részt, ahol más államfőkkel együtt a nők helyzetének erősítéséért szólalt fel. A ruandai Kigaliban megszervezett eseményre mintegy hatezren érkeztek, és becslések szerint tovább 200 ezren követhetik a beszélgetések online közvetítését. A konferencia elsődleges célkitűzései között szerepel a nemek közötti egyenlőség előmozdítása.

Valódi döntési szabadságot a nőknek, hogy lehessen együtt választani a karriert és a családot!

– posztolta Novák Katalin Facebook-oldalára.

Hozzátette: „Európa demográfiai problémájára is az a gyógyír, ha a nőknek valódi döntési szabadságuk van, és nem kell lemondaniuk a családról a karrier miatt”. A konferenciát megelőzően Kigali érseke, Antoine Kambanda bíboros fogadta Novák Katalint – a megbeszélés során szó esett a béke építéséről, a hagyományos család védelméről és az üldözött keresztények segítéséről. A köztársasági elnök hétfői programjában emellett szerepelt még a Népirtás emlékhelyének meglátogatása Kigaliban. Közösségi oldalára azt írta Novák Katalin,

aminek soha nem lett volna szabad megtörténnie, ami soha nem szabad, hogy ismét megtörténjen. A kigali Népirtás emlékhelye az 1994-es ruandai népirtás több százezer, egyes becslések szerint az egymilliót is meghaladó áldozatának állít emléket. Megrendítő volt a találkozás az áldozatok emlékével, a népirtás gyermekeket, nőket sem kímélő felfoghatatlan kegyetlenségével.

Hozzátette, „az emlékhely azt üzeni: vidd haza a béke építését. Ez megerősít abban, hogy bárhol járjak, a béke ügyét képviseljem”.

Novák Katalin látogatása a kelet-afrikai országban történelmi eseménynek tekinthető, ugyanis ez volt az első alkalom, hogy magyar köztársasági elnök Ruandába utazott.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök részt vesz a ruandai Kigaliban a Women Deliver nevű, a nők jogaival foglalkozó nemzetközi konferencián 2023. július 17-én (Fotó: Facebook/Novák Katalin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.