Terrortámadásra készültek iszlamisták Németországban

Terrortámadásra készülő csoportot fogtak el Németországban csütörtökön. A főként Tádzsikisztánból származó férfiak 2022-ben alapítottak terrorszervezetet Németországban, miután az ukrajnai menekültáradattal Nyugat-Európába érkeztek.

2023. 07. 06. 9:40
Berlin, 2021. február 25. Rendõrök állnak egy berlini társasház elõtt 2021. február 25-én. A nap folyamán a rendõrség nagyszabású razziát tartott iszlamista terrorszevezetet nyíltan támogató csoportoknál. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feltételezett iszlamistákat fogtak el Németországban csütörtökön, meghiúsítva ezzel egy lehetséges terrortámadást – számolt be róla a Die Welt német napilap.

A szövetségi főügyész közleménye szerint Észak-Rajna–Vesztfáliában a rendőrök hét feltételezett terroristát tartóztattak le, akik állítólag kapcsolatban álltak az Iszlám Állam (ISIS) nevű terrorista milícia afganisztáni–pakisztáni ágával.

A tájékoztatás szerint a férfiak nagy horderejű támadásokat terveztek az Iszlám Állam szellemében Németországban, és már kikémlelték a lehetséges célpontokat. A csoport állítólag már fegyvereket is megpróbált beszerezni.

 A Welt információi szerint a férfiak 20 és 45 év közötti tádzsik, türkmén és kirgiz állampolgárok, akik az orosz hadsereg ukrajnai inváziója után, 

a 2022 tavaszán megindult menekültáradattal érkeztek Németországba.

A gyanúsítottak, akik régóta ismerhették egymást, 2022-ben alapíthatták meg saját csoportjukat, és közeli kapcsolatot ápoltak a terrorhálózat afganisztáni szárnyával, az Iszlám Állam–Horaszán Tartománnyal (ISKP). Pénzt is gyűjtöttek a szervezetnek, amiből több alkalommal utaltak külföldre.

Az ISPK az utóbbi időben egyre inkább a hatóságok figyelmének középpontjába került. Jelenleg az Iszlám Állam talán legerősebb alszervezetének tekintik. 2014-ben alapították, leginkább az Afganisztánból és Pakisztánból érkező dzsihadisták gyűjtőhelye.

Az Ukrajna elleni háború az ISPK terroristáinak kezére játszott

– hangzott el néhány hónapja a hatóságok körében. Akkor attól tartottak, hogy az olyan országokból érkezők, mint Tádzsikisztán, Üzbegisztán vagy Kirgizisztán, a menekültek közé keveredhetnek. Ez a félelem most a jelek szerint nem volt alaptalan.

A letartóztatások Düsseldorf, Gladbeck, Gelsenkirchen településeken, illetve Észak-Rajna–Vesztfália további járásaiban történtek. Két letartóztatást hajtottak végre a helyi hatóságok Hollandiában is, ahol egy tádzsikisztáni férfi és kirgiz felesége készülhetett merényletre. A Németországban letartóztatott férfiak közül öt gyanúsított Tádzsikisztánból, két másik pedig Kirgizisztánból és Türkmenisztánból származik. A vádlottakat az észak-rajna–vesztfáliai letartóztatások után csütörtökön és pénteken a szövetségi legfelsőbb bíróság elé állítják. 

 

Borítókép: Illusztráció. Rendőrök állnak egy berlini társasház előtt, miután nagyszabású razziát tartottak iszlamista terrorszervezetet nyíltan támogató csoportoknál 2021. február 25-én (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.