Ukrajna közös hadiipari együttműködésbe fogna Szlovákiával + videó

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többek között Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnökkel találkozott Pozsonyban.

Magyar Nemzet
2023. 07. 07. 20:14
ZELENSZKIJ, Volodimir; CAPUTOVÁ, Zuzana
Pozsony, 2023. július 7. Zuzana Caputova szlovák államfõ (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbeszélést folytat a pozsonyi elnöki palotában 2023. július 7-én. MTI/EPA/Jakub Gavlak Fotó: Jakub Gavlak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Pozsonyba utazott a nap folyamán, ahol találkozott többek között Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnökkel. Az ukrán államfő a megbeszélések után kijelentette, hogy országa kész szlovákiai aknamentesítési felszereléseket vásárolni, és közösen gyártana Szlovákiával ilyen felszereléseket, valamint különböző lövedékeket és ágyúkat.

– Hálás vagyok a humanitárius segítségnyújtási hajlandóságért is. Készek vagyunk megfelelő szlovák felszereléseket vásárolni, érdeklődünk iránta, és készen állunk arra, hogy ilyen aknamentesítési felszerelések gyártásába kezdjünk.

– mondta Zelenszkij.

Hozzátette, hogy csütörtökön Ukrajna szerződést írt alá Szlovákiával 16 önjáró löveg gyártásáról.

– Természetesen más közös gyártásokon is dolgozunk – lövedékek, ágyúk gyártásán, és vannak előrelépések ebben a tekintetben is

– fogalmazott az ukrán elnök. Bejelentette továbbá, hogy Ukrajna kész fejleszteni a közlekedési kapcsolatokat Szlovákiával, különösen a kassai útvonalat. Megköszönte továbbá Szlovákiának az Ukrajnával való szolidaritását, az eddig nyújtott védelmi és egyéb segítséget, valamint az ukrán menekültek befogadását. Zelenszkij újságíróknak elismerte, hogy amíg országa háborúban áll, valószínűtlen Ukrajna felvétele a NATO-ba, de a tagsággal kapcsolatban a korábbinál egyértelműbb ütemterv felvázolását sürgette a szövetségtől.

– Remélem és hiszem, hogy a NATO-csúcson jövőképet fogunk adni Ukrajnának leendő tagságával kapcsolatban, természetesen a feltételek teljesülése esetén, köztük a legfontosabbal, ami a háború, a katonai agresszió lezárása Ukrajnában

– erről már Zuzana Caputová beszélt a találkozót követően. A szlovák államfő kijelentette: nem az a kérdés, hogy Ukrajna csatlakozhat-e a védelmi szövetséghez, hanem az, hogy mikor. Hasonlóképpen utalt Ukrajna európai uniós csatlakozására is. A pénteki államfői találkozó idején tartott sajtótájékoztatóján Robert Fico volt miniszterelnök, a pozsonyi törvényhozás jelenleg legerősebb ellenzéki pártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) vezetője úgy nyilatkozott, hogy Ukrajna NATO-tagsága ellentétes lenne Szlovákia nemzeti érdekeivel. Fico szerint Ukrajnának keletről és nyugatról is biztonsági garanciákat kell kapnia, valamint független és szuverén országként ütközőállam szerepét kellene betöltenie a NATO és Oroszország között.

Volodimir Zelenszkij péntek este már Törökországba utazott, hogy többek között Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tárgyaljon.

Borítókép: Zuzana Caputova szlovák államfő (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbeszélést folytat a pozsonyi elnöki palotában 2023. július 7-én (Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.