Zelenszkij: Ukrajna már korábban megkezdte volna az ellentámadást + videó

Az ukrán elnök a szövetségeseit hibáztatta az offenzíva késleltetéséért.

Magyar Nemzet
2023. 07. 06. 6:25
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek Hágában 2023. május 4-én (Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna ellentámadását lelassította a megerősödött orosz védelem – vallotta be Volodimir Zelenszkij a CNN amerikai hírcsatornának adott interjújában. 

Az ukrán elnök hozzáfűzte, hogy bárcsak a nyugati fegyverszállítások lehetővé tették volna, hogy sokkal korábban megkezdődjön az offenzíva.

Zelenszkij arról is panaszkodott, hogy az ország egyes területein katonasága nem is gondolhat arra, hogy támadásokat indítson, mert nincsenek megfelelő fegyvereik.

– Hálás vagyok az Egyesült Államoknak mint a támogatásunk vezetőjének, de elmondtam nekik, valamint az európai vezetőknek, hogy korábban szeretnénk elkezdeni ellentámadásunkat, és minden fegyverre szükségünk van. Miért? Egyszerűen azért, mert ha később kezdjük, lassabban fog menni – magyarázta, hozzátéve, hogy a csatatéren tapasztalható nehézségek most egy lelassult ellentámadáshoz vezettek.

Az elnök ismételten hangsúlyozta az amerikai gyártmányú F–16-os vadászrepülőgépek iránti igényét. 

Az Egyesült Államok felhatalmazta szövetségeseit, hogy megkezdjék az ukrán pilóták képzését a repülőgépek vezetésére, de még nem engedte meg szövetségeseinek, hogy ezeket a gépeket Ukrajnába exportálják.

– Nem is arról van szó, hogy az ukránok az oroszokkal szemben az égbolton előnyben vannak. Ez csak az egyenlőségről szól – fogalmazott.

Kijevet rendszeresen szembesítik vele legfőbb szövetségesei, hogy a pár hete megindított ellentámadás nem a várt ütemben zajlik.

Az ukrán haderő előrenyomulása közben ráadásul állandóak az orosz csapások is, egy rakétatámadás legalább három ember halálát okozta a nyugat-ukrajnai Lviv városában, a mentők pedig egy lakóház törmelékei között kutattak túlélők és áldozatok után – közölte a helyi polgármester a Telegram üzenetküldő csatornán. 

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek Hágában 2023. május 4-én (Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.