Az ellenzék vezetőinek tömeges perbe fogása a totalitárius rezsimek sajátja

Fani Willis georgiai kerületi ügyész sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy közös tárgyaláson szeretné elítéltetni a Donald Trump volt amerikai elnök ellen a 2020-as elnökválasztás georgiai eredményeibe való beavatkozás miatt indított eljárás 19 vádlottját. Egyikük azonban már jelezte, hogy szövetségi bíróság elé szeretné vinni az ügyet.

Magyar Nemzet
2023. 08. 17. 5:03
TRUMP, Donald
Manchester, 2023. április 28. A 2024-es amerikai elnökválasztáson újrainduló Donald Trump volt amerikai elnök beszédet mond a Manchesterben tartott kampányrendezvényen, New Hampshire-ben 2023. április 27-én. MTI/EPA/C. J. Gunther Fotó: C. J. Gunther
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Fani Willis georgiai kerületi ügyész egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy egy közös tárgyaláson szeretné elítéltetni a Donald Trump volt amerikai elnök ellen a 2020-as elnökválasztás georgiai eredményeibe való beavatkozás miatt indított eljárás 19 vádlottját, ez nem biztos, hogy sikerülni fog, ugyanis, egyikük, Mark Meadows korábbi fehér házi kabinetfőnök már jelezte, hogy szeretné szövetségi bíróság elé áttetetni az ügyét.

Ha ez sikerül, Meadows indítványozni fogja, hogy ejtsék ellene a vádakat, ugyanis ügyvédei szerint semmi olyat nem tett, ami törvénytelen lett volna vagy nem tartozott volna a fehér házi munkájából eredő feladatai közé – írja a The Hill amerikai híroldal.

A Breitbart elemzése a tömeges tárgyalás erőltetését egyenesen a totalitárius diktatúrák eljárásához hasonlítja, amelyek az ellenzék vezetőinek és kiemelkedő személyiségeinek perbe fogásával igyekeznek megszilárdítani a hatalmukat. Az ilyen perekben rendszerint sérül a vádlottak védelemhez való joga – mutat rá az elemzés.

Példaként hozzák fel többek között azt az 1956-os tárgyalást, amelyen az apartheidrezsim 156 ellenzőjét állították bíróság elé, illetve Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi elnök 170 támogatójának 2014-es perbe fogását, ahol halálos ítéletek is születtek.

Az amerikai híroldal által említett legfrissebb példa tavalyi: Kubában 21 antikommunista tüntetőt, köztük kiskorúakat állítottak bíróság elé, a vádlottak pedig komoly börtönbüntetéssel néztek szembe.

Mint arról beszámoltunk, helyi idő szerint hétfőn délután vádat emelt a georgiai ügyészség Donald Trump volt amerikai elnök és 18 társa ellen, akik között többek között a volt elnök ügyvédei és fehér házi emberei találhatók. A 98 oldalas vádirat alapját az az évek óta tartó bűnügyi nyomozás képezi, amely Trumpnak a 2020-as elnökválasztás eredményének megkérdőjelezésére irányuló állítólagos erőfeszítései miatt indult az államban.

A vádpontok között szerepel a georgiai vesztegetési törvény megsértése; közhivatalnok által elkövetett esküszegésre való felbujtás; közhivatalnok megszemélyesítésére irányuló összeesküvés; első fokú hamisítás elkövetésére irányuló összeesküvés; hamis állításokra és írások hamisítására irányuló összeesküvés; hamis dokumentumok benyújtására irányuló összeesküvés; első fokon hamisítás elkövetésére irányuló összeesküvés; hamis dokumentumok benyújtása; és közhivatalnok általi esküszegésre való felbujtás – írja a Fox News amerikai televíziós hálózat. Mivel a vádak között állami vádpontok is akadnak, Trump esetleges elnökké választása esetén sem adhatna magának kegyelmet – mutat rá a Washington Times cikke.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.