Elkezdődött a puccs utáni leszámolás

Hazaárulással vádjával állhat bíróság elé az elmozdított nigeri elnök.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 14. 8:16
BAZOUM, Mohamed
Niamey, 2023. július 26. 2023. március 16-i kép Mohamed Bazoum nigeri államfõrõl a niameyi elnöki hivatalban. Július 26-án az elnöki gárda õrizetbe vette Bazoumot, az államfõt támogató hadsereg pedig ultimátumot intézett az elnöki hivatal bejáratát eltorlaszoló gárdához. MTI/AP/AFP pool/Boureima Hama Fotó: Boureima Hama
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nigerben nemrég puccsal hatalomra jutott junta vasárnap éjjel bejelentette, hogy hazaárulás vádjával állítaná bíróság elé Mohamed Bazoum elmozdított elnököt.

A televízióban is beolvasott közleményében Amadou Abdramane, a junta szóvivője elmondta: elegendő bizonyítékot gyűjtöttek ahhoz, hogy bíróság elé állítsák Bazoumot és az országban tevékenykedő külföldi támogatóit hazaárulásért és a nemzetbiztonság veszélyeztetéséért. 

A vádakat a többi között Bazoum és meg nem nevezett külföldi államfők, illetve nemzetközi szervezetek vezetői között folytatott egyeztetésekre alapozzák – tette hozzá.

Kiemelte továbbá, hogy az elmozdított elnök továbbra is kapcsolatba léphet a külvilággal, valamint hangsúlyozta, hogy Bazoumot egy orvos is rendszeresen felkeresi.

Bazoumot és családját a július 26-i puccs óta az elnöki rezidencián tartják őrizetben. Az elmozdított államfő többször arra panaszkodott, hogy túszként tartják fogva.

A junta mindemellett törvénytelennek, embertelennek és megalázónak nevezte a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) által a puccs miatt Nigerre kirótt szankciókat, sajtóközleményben pedig felrója a szervezetnek, hogy a büntetőintézkedések miatt a nigeriek nehezebben jutnak gyógyszerhez és élelemhez is.

Borítókép: 2023. március 16-i kép Mohamed Bazoum nigeri államfőről a niameyi elnöki hivatalban (Fotó: MTI/AP/AFP/Boureima Hama)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.