Eleonóra 2024. február 21.
logo

„Hónapok óta vártam már ezt a pillanatot” – vastaps fogadta és kísérte Novák Katalint Beregszászban + videó

Scheffer Joakim (Beregszász)
2023.08.22. 09:54 2023.08.22. 14:33
„Hónapok óta vártam már ezt a pillanatot” – vastaps fogadta és kísérte Novák Katalint Beregszászban + videó

Adj bölcsességet a döntéshozóknak, hogy felismerjék a békéhez vezető utat – fogalmazott a beregszászi templomban elmondott beszédében Novák Katalin. A köztársasági elnököt vastapssal fogadták a kárpátaljai közösség tagjai.

Hónapok óta vártam már ezt a pillanatot – fogalmazott Novák Katalin a beregszászi templomban az ökumenikus istentisztelet alkalmával elmondott beszédében kedden. 

A köztársasági elnök felelevenítette legutóbbi, novemberi látogatását, mint mondta, soha nem felejti el a pillanatot, amikor a templomi kórus tagjai közt felfedezett egy kismamát. „A háború kitörése után született meg a döntés, hogy erre a világra is érdemes gyermeket hozni” – mutatott rá, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik kitartanak, építik és vezetik a közösséget.

Az államfőt vastaps fogadta, amint belépett a templomba, s beszéde végét is taps kísérte. 

– Hálás vagyok, hogy végre elhárultak az akadályok, és itt köszönthetem önöket Kárpátalján – hangsúlyozta Novák Katalin. Mint mondta, nehezen teszi fel a kérdést, amit pár nappal ezelőtt Esztergomban is feltett: Hogy vannak? „Hogyan tehetném fel ezt a kérdést 544 nappal a háború kitörése után? Hogyan tehetném fel a kérdést, hogy vannak azok, akik gyászolnak, akik szétszakított családban élnek? És mégis azért vagyok itt, hogy önöktől is megkérdezzem, hogy bírják? Miből merítenek erőt?” 

Mint a köztársasági elnök fogalmazott, látogatásának egyik célja éppen az, hogy segítsen erőt gyűjteni a kárpátaljai magyar közösségnek. 

Tizenötmillió magyar erejét hoztam ma ide önöknek Beregszászra

– húzta alá. 

Novák Katalin elmondta, erőt kell merítenünk közös, ezeréves történelmünkből, egymásból, a közösség tagjaiból, a segélyszervezetek munkájából. „S leginkább merítsünk erőt közös keresztény hitünkből” – hangsúlyozta.

Novák Katalin elmondta, látogatását megelőzően megkérte saját hitközössége tagjait, hogy írjanak imádságot kárpátaljai honfitársainknak, ezt követően pedig ezt imádkozták el a beregszászi templomban. „Adj bölcsességet a döntéshozóknak, hogy felismerjék a békéhez vezető utat” – zárta szavait a köztársasági elnök.

Borítókép: Novák Katalin a beregszászi templomban (Forrás: Facebook/Novák Katalin)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.