Itt a fehérorosz elnök parancsa Lengyelországról

Aljakszandr Lukasenka arra utasította a kormányt, hogy vegye fel a kapcsolatot Lengyelországgal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 11. 15:19
LUKASENKA, Aljakszandr; PUTYIN, Vlagyimir
Valaam, 2023. július 24. Vlagyimir Putyin orosz (k, balról) és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (k, jobbról) látogatást tesz a Ladoga-tó északnyugati részén található Valaam-szigetcsoport központi szigetén fekvõ ortodox Valaam-kolostortban, a Szentpétervártól mintegy 50 kilométerre, északkeletre lévõ Karéliában 2023. július 24-én. MTI/AP/Kreml/Alekszandr Demjancsuk Fotó: Alekszandr Demjancsuk
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken bejelentette: utasította kormányát, hogy vegye fel újra a kapcsolatot Lengyelországgal – számolt be a Belta fehérorosz hírügynökség. A tájékoztatás szerint Lukasenka közölte: 

Szükséges beszélni a lengyelekkel. Utasítottam a miniszterelnököt, hogy vegye fel velük a kapcsolatot.

Minszk és Varsó között nagy a feszültség az ukrajnai háború miatti megosztottságukból fakadóan, mivel Lengyelország anyagilag és katonailag segíti Kijevet, míg Fehéroroszország Moszkva szövetségese.

A NATO-tag Lengyelország csütörtökön közölte, hogy elrettentésként mintegy tízezer katonát tervez telepíteni Fehéroroszországgal közös keleti határának védelmére.

Lukasenka szerint a lengyel kormány az október 15-i lengyelországi parlamenti választások előtt a helyzet eszkalálására törekszik, hogy megmutassa, hadserege erős. A fehérorosz vezető valószínűtlennek tartotta, hogy a következő két hónapban olyan jelentős változások történnének Varsó álláspontjában, ami számukra és Belarusz számára is előnyös lenne.

Sokat követelnek tőlünk (…), de mi ezt nem fogadhatjuk el, mert ellentétes volna az érdekeinkkel

– tette hozzá. Bár azt is mondta, hogy nyitott az együttműködésre, Aljakszandr Lukasenka egyenesen azzal vádolta meg az amerikaiakat, hogy felhasználják Lengyelországot az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus miatt amúgy is jelentős feszültség növelésére a térségben.

Lengyelország nemrégiben figyelmeztetett a Fehéroroszország felől érkező provokációk veszélyére és a Wagner orosz zsoldoscsoport jelentette lehetséges veszélyre, miután a biztonsági magáncég Fehéroroszországba települt. Varsó azzal is vádolja Minszket és Moszkvát, hogy a térség destabilizálása érdekében újabb migránsáradatot szervez az Európai Unióba.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz (k, balról) és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (k, jobbról) látogatást tesz a Ladoga-tó északnyugati részén található Valaam-szigetcsoport központi szigetén fekvő ortodox Valaam-kolostorban, a Szentpétervártól mintegy 50 kilométerre északkeletre lévő Karéliában 2023. július 24-én (Fotó: MTI/AP/Kreml/Alekszandr Demjancsuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.