Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Kirúgták Anna Netrebkót, mert nem volt hajlandó kritizálni Putyint

A világhírű orosz énekesnő rágalmazásra és szerződésszegésre hivatkozva perli az egykori munkahelyét.

Gábor Márton
2023. 08. 06. 15:02
80th Vienna Philharmonic Ball
ABD0237_20230119 - 80th Vienna Philharmonic Ball at Musikverein on January 19, 2023 in Vienna, Austria. Operndiva Anna Netrebko - FOTO: APA/GEORG HOCHMUTH - 20230119_PD14412 (Photo by GEORG HOCHMUTH / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A New Yorkban található Metropolitan Opera (Met) egykori szoprán énekese, Anna Netrebko nemrég beperelte a társulatot és Peter Gelb főigazgatót, rágalmazás, szerződésszegés és más jogsértések miatt, azt követően, hogy a művésznőt elbocsátották az ukrajnai háború kirobbanása után.

A manhattani amerikai kerületi bíróságon benyújtott kereset értelmében legalább 360 ezer dollár kártérítést követel az elmaradt előadások és próbák díjai miatt. Netrebko azt állítja, hogy az opera súlyos lelki gyötrelmet és érzelmi fájdalmat okozott, beleértve depressziót, megaláztatást, szégyent, stresszt és szorongást.

Peter Gelb ugyanis nem sokkal azután, hogy Oroszország 2022 februárjában megszállta Ukrajnát, azt követelte a művésznőtől, hogy ítélje el Oroszországot, azonban miután ennek Netrebko nem tett eleget, az operaház lemondta az orosz szoprán a jövőbeni előadásait.

Oroszország ukrajnai inváziója óta a Met és Peter Gelb Anna Netrebkót bűnbakként használják fel az Oroszországtól való elhatárolódást és Ukrajna támogatását célzó kampányukban

− áll az 51 éves szoprán menedzsmentjének közleményében.

Az American Guild of Musical Artists, zeneművészeket tömörítő amerikai egyesület Netrebko nevében panaszt nyújtott be, és Howard C. Edelman döntőbíró februárban úgy ítélte meg, hogy a Met megsértette a szakszervezet kollektív szerződését, amikor felbontotta a Netrebkóval kötött megállapodásokat, amelyek szerint Netrebko Verdi Don Carlo és La Forza del Destino című darabjaiban, valamint Giordano Andrea Chénier című darabjában lépett fel. Megítélte neki az elmaradt előadásokért járó kártérítést, amelyet a szakszervezet több mint 209 ezer dollárra számított.

Netrebko, aki 2002-ben debütált a Metben, a per szerint a Met legmagasabb, előadásonként 17 ezer dolláros honoráriumát kapta volna.

A kereset emellett a bírósági eljárás keretein túlmutatva azt állítja, hogy Netrebkót nemzeti származása miatt diszkriminálták.

Netrebko azt állítja, hogy a Met és Gelb ártott a közönséggel való kapcsolatának, a döntésük pedig más operaházakat és kulturális intézményeket az Egyesült Államokban arra késztetett, hogy tartózkodjanak a művésznő alkalmazásától. A közlemény szerint Netrebko kénytelen volt veszteséggel eladni New York-i lakását.

A kereset szerint ha Netrebko eleget tesz az Operaház követelésének, és nyilvános nyilatkozatokat tesz, ami kritizálja az orosz kormány döntését, akkor azt kockáztatja, hogy az orosz közvélemény célkeresztjébe kerül, számos politikus kritikájával, és az orosz társulatok szerződésbontásával kellett volna szembenéznie, emellett pedig Netrebko Oroszországban maradt családja és barátai veszélybe kerülhettek volna. 

Borítókép: Anna Netrebko Bécsben, a Bécsi filharmonikusok bálján (Fotó: AFP/APA/Georg Hochmuth)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.