Már az észt elnök is a miniszterelnök ellen fordult a férje botránya miatt

Szorul a hurok Kaja Kallas körül: férje cégének nemrég napvilágra került orosz kapcsolatai miatt már nem csupán az ellenzék támadja, de az ország elnöke, Alar Karis is kritizálta. A miniszterelnök férje üzleti ügyeinek kivizsgálására parlamenti bizottságot állítottak fel.

Magyar Nemzet
2023. 08. 29. 7:04
KALLAS, Kaja
Tallinn, 2023. február 3. Kaja Kallas észt miniszterelnök a három balti állam kormányfõinek informális találkozóját követõ sajtóértekezleten Tallinnban 2023. február 3-án. A három ország miniszterelnöke Ukrajnáról, az energiáról és a vilniusi NATO-csúcstalálkozó elõkészületeirõl tanácskozott. MTI/EPA/Valda Kalnina Fotó: Valda Kalnina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alar Karis észt elnök, a Kallas-kormánykoalícióban kisebbségben lévő szociáldemokraták vezetője, hétfőn azt mondta, hogy a miniszterelnök férjének üzleti ügyei körül kirobbant botrány csökkenti Észtország hitelességét a szövetségesekkel való kapcsolattartásban – írja a Politico hírportál.

Kaja Kallas miniszterelnök családtagjának Oroszországgal kapcsolatos üzleti tevékenysége számos kérdést vetett fel a médiában és a társadalomban, és reflektorfénybe helyezte a kormányfőt és azokat az értékeket, amelyeket Észtországnak követnie kell

− jelentette ki Karis, aki szerint hitelességi válságot idézhet elő a botrány.

Az Ukrajnában hódító háborút folytató Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók bevezetése az Európai Unió közös politikája az agresszor megfékezésére. Észtország a szankciós politika egyik mozgatórugója. Számos, Oroszországgal üzletet kötő gazdasági szereplő erkölcsi okokból kivonult ebből az üzletből a 2022. február 24-t követő másfél év során. Helyesen cselekedtek, hogy ne kerüljenek kapcsolatba az agresszor állammal és annak gazdasági vérkeringésével

− idézte Karis elnököt az Estonian World észt hírportál.

Kedden a korrupcióellenes és az állami költségvetés-ellenőrzési bizottságok közös rendkívüli ülést tartanak a vádak megvitatására, ezen azonban a miniszterelnök nem lesz jelen.

Ha az illetékes bizottságok meghívnak, mindig kész vagyok válaszolni

− mondta hétfőn Kallas.

Valdor Seeder konzervatív képviselő elítélte Kallas válaszát, azt állítva, hogy több bizottság előtt is megtagadta a megjelenést, és követelte, hogy álljon a parlament elé.

Mint arról beszámoltunk, bár az észt miniszterelnök az egyik leghangosabb szószólója Ukrajna támogatásának, férjéről nemrég kiderült, hogy cége orosz vállalatokkal üzletelt. 

A miniszterelnök tagadta, hogy tudott volna erről, férje pedig ígéretet tett arra, hogy kiszáll a cégből.

A botrány óriási felháborodást váltott ki Észtországban, az ellenzéki pártok mellett több médium is lemondásra szólította fel a kormányfőt, aki akár bizalmatlansági indítvánnyal is szembenézhet.


Borítókép: Kaja Kallas észt miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.