Nem csak Európában tör előre a jobboldal

Donald Trump nagy tisztelője lehet a dél-amerikai óriás következő vezetője.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 14. 10:23
null
Buenos Aires, 2023. augusztus 13. Javier Milei, a La Libertad Avanza nevû koalíció elnökjelöltje (b) leadja voksát az elnökválasztáson egy Buenos Aires-i szavazóhelyiségben 2023. augusztus 13-án. MTI/AP/Mario De Fina Fotó: Mario De Fina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobboldali Javier Milei pártjának előretörését jelzi a vasárnap Argentínában megrendezett elnöki előválasztás. Milei, Donald Trump korábbi amerikai elnök nagy tisztelője szerint Argentína központi bankját be kell zárni, a klímaváltozás hazugság, a szexuális felvilágosítás családellenes trükk, az emberi szervek eladását legalizálni kell és meg kell könnyíteni a magánszemélyek számára a fegyverviselést.

Vasárnap estig a mintegy 35 millió szavazásra jogosult argentin állampolgár több mint 60 százaléka adta le szavazatát. 

A hivatalos jelentések szerint a szavazóhelyek mintegy 85 százalékában már feldolgozták az eredményeket, és ezek alapján az összes szavazat körülbelül 31 százalékát kapta Milei. 

A jelenleg hatalmon lévő balközép, a peronista vonalat képviselő kormánykoalíció 27 százalékot, a legnagyobb ellenzéki koalíció, az Együtt a változásért pedig 28 százalékot szerzett.

A kormánykoalíció elnökjelöltje Sergio Massa gazdasági miniszter, az Együtt a változásért elnökjelöltje pedig Patricia Bullrich lett, aki korábban belügyminiszter is volt. Alberto Fernández argentin elnök már áprilisban bejelentette, hogy nem indul újra az őszi választáson. A választást október 22-én tartják Argentínában, Fernández elnök mandátuma pedig december 10-én jár le.

Argentínában 2009-ben vezették be az előválasztás intézményét, amelynek keretében a választópolgárok dönthetnek arról, hogy kik legyenek azok a jelöltek, akik összemérik erejüket a tényleges elnök-, illetve parlamenti választások első fordulójában.

A választók vasárnap 17 elnökjelöltre szavazhattak. Az októberi választáson minden olyan jelölt elindulhat, aki az előválasztáson megszerzi az érvényes szavazatok legalább 1,5 százalékát.

Az 52 éves Mileinek, aki 2021 óta tagja az argentin képviselőháznak, nem volt kihívója A Szabadság Előretör (La Libertad Avanza) nevű pártjában.

Borítókép: Javier Milei, a La Libertad Avanza nevű koalíció elnökjelöltje (b) leadja voksát az elnökválasztáson egy Buenos Aires-i szavazóhelyiségben 2023. augusztus 13-án (Fotó: MTI/AP/Mario De Fina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.