Polgári hajók elleni ukrán támadásról tett bejelentést az orosz katonai szóvivő

Három félig alámerült, távvezérelt ukrán csónak kísérelt meg terrortámadást a Fekete-tengeren.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 01. 16:48
null
Hodeida, 2023. július 20. A 2023. július 15-i képen a máltai zászló alatt hajózó CMA CGM Gulf Express teherhajó kirakodásra vár a vörös-tengeri Hodeira kikötõjében. A polgárháború dúlta Jemen az élelmiszerellátásának csaknem 90 százalékát behozatalból fedezi, ennek több mint 40 százalékát az Ukrajnából és Oroszországból származó búza és egyéb gabonaimport teszi ki. Július 17-én lejárt a Fekete-tengeren keresztül történõ ukrán gabonaexportról szóló megállapodás, amelyet Oroszország nem hosszabbít meg, mert az orosz vezetés szerint nem teljesültek az alku Moszkva által szabott feltételei. MTI/EPA/Jajha Arhab Fotó: Jajha Arhab
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három félig alámerült, távvezérelt ukrán csónak kísérelt meg terrortámadást a Fekete-tenger délnyugati részén, a Boszporusz-szoroshoz közeledő orosz polgári szállítóhajók ellen – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tárca arról számolt be, hogy a tengeri szállítmányt kísérő orosz hadihajóknak keddre virradó éjjel sikerült időben észlelniük a támadást, és megsemmisíteniük az összes csónakot. A minisztérium egy másik jelentése szerint a Szergej Korov és a Vaszilij Bikov orosz járőrhajó őket támadó ukrán tengeri drónokat likvidált.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az orosz hadsereg Donyeck térségében, valamint a donyecki régió déli részén és Zaporizzsja megyében, továbbá Kupjanszk és Liman irányában több ukrán támadást vert vissza. A tábornok az elmúlt egy nap során a frontvonal mentén elszenvedett ukrán emberveszteséget mintegy nyolcszáz főben nevezte meg, akik közül szerinte több mint 345 katona Donyeck térségében esett el. 

A szóvivő a megsemmisített ukrán katonai létesítmények és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között négy rakéta- és lőszerraktárt, három harckocsit, 12 gyalogsági harcjárművet, és hat lengyel gyártmányú Krab önjáró löveget.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők által a háború kezdete óta elveszített harckocsik és egyéb páncélozott járművek száma 11 ezer, a különleges katonai járműveké pedig 12 ezer fölé emelkedett.

A tárca kedd hajnalban közölte, hogy Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke Zaporizzsja térségében szemlét tartott egy előretolt vezetői poszton, és fogadta Alekszandr Romancsuk vezérezredes, hadseregcsoport-parancsnok jelentését.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.