Tarthatatlan helyzet: napról napra dőlnek meg a bevándorlási rekordok Olaszországban

Lampedusa polgármestere a szigetre hívta Giorgia Melonit, hogy személyesen győződjön meg az állapotokról.

2023. 08. 28. 16:08
Lampedusa
Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Naponta dőlnek meg a bevándorlási rekordok Olaszországban, Matteo Salvini kormányfőhelyettes migrációs szigorításokat sürget szeptemberben. Egyre erőteljesebb a migrációs nyomás a déli partokon, a hétvégén két nap leforgása alatt több, mint 4000 illegális bevándorló érkezett a Földközi-tengeren keresztül a dél-európai államba. A hivatalos adatok szerint pénteken 1917-en, szombaton pedig 2172-en értek partot Lampedusán.

A sziget befogadóközpontjában a hétvégén több, mint 4300 bevándorló volt elhelyezve, amelyből kétszáz kiskorú. 

Ez azt jelenti, hogy tízszer többen voltak a táborban, mint ami a létesítmény befogadóképessége. 

A helyiek kétségbeesve szemlélik a szigeten áthaladó fenntarthatatlan migránsáradatot. Különösen azt sérelmezik, hogy az érkezők nem menekültek, hanem gazdasági migránsok. A rendfenntartó erők munkatársai kimerülten dolgoznak a regisztrációs folyamatok felgyorsításában. A szigeten valójában átlagosan valamivel több mint egy napot tartózkodnak az Afrikából érkezők, mivel szinte azonnal áttelepítik őket Olaszország különböző tartományaiba.

Lampedusa prefektusa kijelentette, a továbbiakban képtelenek ilyen méretű tömeg regisztrálására. Komoly problémát jelent az egyre nagyobb számban érkező várandós asszonyok kezelése is a sziget egyetlen és rosszul felszerelt betegellátójában – számolt be a lampedusai kórház vezető orvosa a kialakult állapotokról. 

Lampedusa polgármestere, Filippo Mannino az olasz sajtónak úgy nyilatkozott, a kormány által áprilisban kihirdetett migrációs vészhelyzet a sziget számára semmifajta konkrét változást nem jelentett, az évek óta szajkózott problémákra valójában senki sem kíváncsi. 

Lampedusa
Migránsokat szállító hajók Lampedusán Fotó: Havran Zoltán

A partokon hagyott migránshajók eltakarítása, a tengerben elhunyt migránsok eltemetése mind a sziget költségvetését terheli. Mannino azt is sérelmezte, hogy az év elején azzal a kéréssel fordult a kormányhoz, hogy egy olyan hajót bocsásson rendelkezésére, amely kizárólag a bevándorlók folyamatos elszállítását biztosítaná, erre azonban a mai napig nem került sor. 

A polgármester végül Giorgia Meloni kormányfőhöz fordult, azt kéri, hogy pár napra látogasson el a szigetre, hogy személyesen győződjön meg az áldatlan állapotokról. 

A szigeten nyaraló Adolfo Urso vállalkozásokért felelős miniszter a hétvégén felkereste a lampedusai tábort, ezt követően pedig úgy nyilatkozott a sajtónak, a helyzet valóban tarthatatlan.

A rendkívüli nyomás láttán Matteo Salvini kormányfőhelyettes, a Liga elnöke azonnali migrációs szigorítások bevezetését sürgette már szeptemberben. Kétségtelen, hogy a Salvini-féle migrációs biztonsági törvény idején voltak a legalacsonyabbak a statisztikák Olaszországban. 

Lampedusa, Ventimiglia, Trieszt nem csak Itália, hanem Európa határai is, közösen kell megoldani az Olaszországot sújtó rendkívüli krízishelyzetet

– hangsúlyozta Salvini.

Közben a mentőhajók is folyamatosan szállítják Olaszországba a tengeren fedélzetükre vett bevándorlókat. Hétfő reggel az Ocean Viking civil hajó megérkezett Nápoly kikötőjébe 254 személlyel a fedélzetén, amelyből 54 kiskorú. A híradások szerint a Geo Barents civil hajó is befejezte a partraszállási munkálatokat Brindisi kikötőjében. A mentőhajó 186 bevándorlót vett fel a tengeren, amelyből 117 kiskorú. Giuseppe Marchionna, Brindisi polgármestere aggodalmának adott hangot az egyre növekvő számú bevándorló fogadása kapcsán. A korábban nem tapasztalt történelmi kihívással csak rendkívüli eszközökkel és támogatással lehet szembenézni, amely alól az Európai Unió sem vonhatja ki magát – nyilatkozta az Ansa hírügynökségnek Marchionna.

Borítókép: Rendőrök a lampedusai befogadóközpontnál (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.