Washington tárgyalt a nigeri puccsistákkal

Az amerikai külügyi tárca politikai ügyekért felelős államtitkára nagyon őszintének és olykor nehéznek nevezte az egyeztetést.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 08. 10:33
null
NIGER-FRANCE-POLITICS-COUP-UNREST Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Niameybe érkezett az amerikai külügyi tárca politikai ügyekért felelős államtitkára, Victoria Nuland, aki hétfő este a nigeri junta több magas rangú parancsnokával is egyeztetett, azonban nem találkozhatott személyesen a puccs során elmozdított Mohamed Bazoum elnökkel.

Nuland újságíróknak adott telefonos interjújában nagyon őszintének és olykor nehéznek nevezte az egyeztetést, melyen a CNN amerikai hírtelevízió értesülése szerint részt vett a nigeri hadsereg új parancsnoka, Moussa Salaou Barmou is, ám nem jelent meg Abdourahamane Tiani tábornok, a puccs vezetője.

Nuland elmondta: több megoldási javaslatot tárt a felek elé annak érdekében, hogy helyreállítsák az alkotmányos rendet Nigerben, ám hozzátette, nem biztos benne, hogy ajánlatait megfontolják.

Meglehetősen nyíltak vázolták elképzeléseiket, melyek nem igazán az alkotmányos rend támogatása felé mutatnak

– ismerte el az államtitkár, hozzátéve: reméli mindazonáltal, hogy a junta tartja magát a nyitott kapuk diplomáciájához.

Kiemelte, hogy az egyeztetés során figyelmeztetett, a demokratikus rend helyreállításáig Washington nem indítja újra a Niameynek szánt támogatásokat.

Emellett kitért a szomszédos Maliban már aktív Wagner orosz katonai magáncégre is, hangsúlyozva: a puccsisták tisztában vannak a nigeri szuverenitásra leselkedő veszélyre, ha meghívják őket (az országba). Hozzátette, bár személyesen nem találkozhatott a tisztségéből elmozdított Bazoummal, sikerült vele telefonon beszélnie, hogy az ő szemszögéből is meghallgassa az eseményeket.

Borítókép: A puccsisták mellett kiálló tüntetők a nigeri fővárosban (Fotó: AFP) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.