163 millió dolláros humanitárius segélyt küld Szudánba az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok 163 millió dollár (mintegy 65 milliárd forintnyi) humanitárius segélyt jelentett be szerdán a belpolitikai válsággal és fegyveres konfliktussal sújtott Szudánnak, valamint az országból elmenekült embereket befogadó környező államoknak.

Forrás: MTI2023. 09. 07. 6:42
Szudán
A vehicle of the paramilitary Rapid Support Forces drives down al-Sittin (sixty) road in Khartoum, on May 22, 2023, as fighting persists between two rival generals. Gunfire and explosions rocked Sudan's capital on May 22 morning hours before a one-week humanitarian ceasefire was due to take effect, the latest after a series of truces that have all been violated. (Photo by AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete az afrikai térségben tett látogatásán közölte, hogy a segélyből 103 millió dollárt az amerikai külügyminisztérium, 60 milliót pedig az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynöksége (USAID) biztosít.

Az Egyesült Államok az újabb összeggel együtt az elmúlt egy évben már 710 millió dollár humanitárius segítséget folyósított Szudánnak, valamint a vele szomszédos Csád, Egyiptom, Etiópia, Dél-Szudán és a Közép-afrikai Köztársaság számára.

A Szudánban április közepén kirobbant fegyveres harcok miatt az országon belül már több mint három és fél millió ember volt kénytelen elhagyni lakhelyét, míg a környező országokban egymillióan kerestek menedéket, ugyanakkor 

segélyszervezetek szerint Szudánban összességében mintegy 24,7 millió ember szorul humanitárius segélyekre.

Az Egyesült Államok szintén szerdán jelentette be, hogy erőszakos cselekmények és emberi jogok megsértése miatt szankciót vezetett be a szudáni konfliktusban érintett egyik katonai vezető ellen. Az amerikai pénzügyminisztérium zárolta Ábdelráhim Hamdan Dagalo, a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) egyik magas rangú vezetőjének összes amerikai fennhatóság alatt őrzött vagyonát. Ábdelráhim Hamdan Dagalo a testvére a félkatonai szervezetet vezető Mohammed Hamdan Dagalónak. 

A Gyorreagálású Támogató Erők parancsnokának, Mohammed Hamdan Dagalónak és a szudáni hadsereg tábornokának, Ábdel-Fattáh Burháninak a nézeteltérése sodorta az afrikai az országot áprilisban a polgárháború szélére.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.