A gazdag nyugati partnerek miatt folytatódik az öldöklés Ukrajnában, véli a leköszönő amerikai vezérkari főnök

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának leköszönő elnöke szerint azért lehet fenntartani Ukrajna háborús erőfeszítéseit, mert az Egyesült Államok és szövetségesei „gazdagok”.

2023. 09. 21. 8:54
Mark Milley, Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője az amerikai védelmi minisztériumban (Pentagon) ad tájékoztatás. 2023.03.15-én (Fotó: Twitter)
Mark Milley, Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője az amerikai védelmi minisztériumban (Pentagon) ad tájékoztatás. 2023.03.15-én (Fotó: Twitter)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy keddi sajtótájékoztatón Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának leköszönő elnöke egy kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy Ukrajna háborús erőfeszítéseit azért lehet fenntartani, mert az Egyesült Államok és szövetségesei gazdagok, rendelkeznek a megfelelő erőforrásokkal, hogy segítsék a háborúban álló országot, és a politikai vezetés eltökélt a támogatás mellett.

Azt tesszük, amire utasítanak bennünket, és addig, ameddig csak kell

− summázott Milley tábornok, aki a hónap végén vonul nyugállományba. „Szlava Ukraini [Dicsőség Ukrajnának]!” − zárta szavait a katonai vezető.

Az Egyesült Államok eddig mintegy 113 milliárd dollárt öntött az ukrajnai háborúba, ami állampolgáronként nagyjából kilencszáz dollárt jelent.

Összehasonlításképp: az augusztusi maui tragédia túlélői hétszáz dollár egyszeri segélyt kaptak – háztartásonként. A szinte teljesen elpusztult Lahaina város újjáépítésének öt és fél milliárd dollárosra becsült költségéből mindössze 95 milliót tervez fedezni a Biden-adminisztráció.

Ukrajnával szemben azonban nem apad az amerikai elnök nagylelkűsége: most épp egy 24 milliárd dolláros segélycsomagot próbál megszavaztatni a kongresszussal.

Az amerikai átlagpolgárok azonban nem feltétlenül értenek egyet Biden elnök elképzeléseivel. Egy, a CNN által nemrég közzétett közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 55 százaléka szerint nem szabadna további segélyeket küldeni a háborúban álló országnak.

Csütörtökön Washingtonba érkezik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki politikai vezetőkkel és törvényhozókkal találkozik – valószínűleg épp azért, hogy további adományokat csikarjon ki a háborúban álló ország számára. Legutóbbi washingtoni látogatásakor, tavaly decemberben, Zelenszkijt hősként üdvözölték, a kongresszusban is felszólalt.

Borítókép: Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.