Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

„A háború új szakasza kezdődik” – drónhadsereget építene Kijev + videó

2023.09.25. 08:03 2023.09.25. 08:20
„A háború új szakasza kezdődik”  – drónhadsereget építene Kijev + videó

Több mint másfél évvel az orosz–ukrán háború kitörése és a fárasztó ellentámadás közepette az ukrán kormány több mint egymilliárd dollárt akar költeni a drónok harci képességeinek fejlesztésére – írja a The Independent brit napilap. A cikkükben azt állítják, a drónok pénzt és emberéleteket menthetnek meg, ráaádásul pontosabbak is, mint a hagyományos tüzérség, amelyből egyébként hiány van. A drónok azért is hasznosak, mert képesek a csatatér valós idejű feltérképezésére, tankok és hajók megsemmisítésére, valamint az orosz előrenyomulás esetleges megállítására is. 

Az ellenséges vonalak felett repülve egy ukrán felderítő drón tiszta képet tud visszaküldeni a néhány kilométerrel arrébb megbúvó katonáknak, akik így könnyebben tudnak harci sikereket elérni, legalábbis ebben bíznak Kijevben.

Mihajlo Fedorov, Ukrajna digitális átalakulásért felelős minisztere szerint a kormány elkötelezett amellett, hogy a legkorszerűbb „drónok hadseregét” építse fel. Kijev ebben az évben már több mint tízezer új drónpilótát képez ki. 

Hamarosan a háború új szakasza kezdődik

 – ígéri Fedorov.

Addig viszont folytatódnak az összecsapások az ukrajnai frontokon, illetve attól távolabb is, 

Oroszország légvédelmi rendszerei visszavertek egy ukrán dróntámadást a Moszkva melletti Tula régió felett

– jelentette a sajtó hétfő hajnalban. Az incidens azután történt, hogy két ember meghalt és legalább nyolcan megsérültek, amikor az oroszok vasárnap ágyúzták a dél-ukrajnai Herszon régiót. A helyi kormányzó ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a Dnyeper folyó orosz kézben lévő keleti partjáról lőttek magánházakat az ukrán kézen lévő nyugati parton. 

Az X-en videót is közöltek a rombolásról. Amellé azt írták, hogy Herszon városában az orosz tüzérségi lövedékek legalább négy civilt megsebesítettek. Az összecsapásokban házak és egy óvoda sérült meg. Az ukrán fegyveres erők vezérkara közölte, hogy Bahmut környékén is harcok vannak. 

 

Borítókép: Jurij Scsigol, az Állami Speciális Hírközlési Szolgálat vezetője (b) és Mihajlo Fedorov, a digitális átalakulásért felelős ukrán miniszter az oroszok ellen a frontvonalra szánt 1700 harci drón között a Kijevben tartott sajtótájékoztatón 2023. július 25-én (Fotó: MTI/AP/Libkos)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.