Az egyik szomszédos országban nagyot ugrott a koronavírusos esetek száma

Azt is sejtik, mi okozhatja a vírus újbóli terjedését.

Forrás: Maszol2023. 09. 06. 12:31
null
20200521 Budapest A Synlab Hungary KFT elérhetővé tette koronavírus szerológiai antitest vizsgálatot. Fotó: Kurucz Árpád KÁ Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány szakember megkongatta a vészharangot, mivel az elmúlt időszakban aggasztó mértékben nőtt a koronavírusos esetek száma – hívta fel a figyelmet az események alakulására a Maszol. Ez alapján a múlt héten csaknem ötezer új esetet azonosítottak Romániában, egészen pontosan 1446-tal többet, mint az azt megelőző héten. 

A román egészségügyi minisztérium adatai szerint összesen 583 embert kezelnek kórházban Covid–19-cel, köztük 108 kiskorú van. Múlt héten 12 koronavírussal kapcsolatos halálesetet regisztráltak.

A portál megkereste Fejér Szilárd kémikus-kutatót, aki azt mondja, nagyon alacsony az esélye annak, hogy olyan súlyos helyzet alakuljon ki, mint az előző járványhullámok idején. Hozzáfűzte, jelenleg többfajta variáns is fertőz. „Azt nem tudjuk pontosan, hogy hány esettel kell számolni, mivel főleg a kórházi eseteket tesztelik, így csak azokról van tudomásunk” – magyarázta a szakértő.

Úgy látja továbbá, hogy a koronavírus új variánsai jobban terjednek egy olyan populációban, ahol az emberek 80–90 százaléka már átesett a betegségen, és ez okozhatja, hogy hirtelen nőtt az esetek száma.

„Van megfelelő immunitás, tehát nagyon kevés az esélye annak, hogy olyan súlyos helyzet alakuljon ki a Covid–19 miatt, mint az előző hullámokban” – fejtegette, majd leszögezte, hogy 

 az oltás megvéd a súlyos betegségtől, de a krónikus betegekre és az idősekre továbbra is veszélyes a fertőzés.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.