időjárás 4°C Melinda , Vivien 2023. december 2.
logo

Brit állampolgárságot kaphatott Zelenszkij

Magyar Nemzet
2023.09.12. 14:50 2023.09.12. 15:00
Brit állampolgárságot kaphatott Zelenszkij

Megkapta a brit állampolgárságot Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 

– tette közzé Telegram-csatornáján Ilja Kiva, az ukrán parlament (Verhovna Rada) volt alelnöke. Az ügy érdekessége, hogy az ukrán jogszabályok szerint egyelőre nem engedélyezik a kettős állampolgárságot – noha vannak erre irányuló erőfeszítések –, Zelenszkij márpedig ukrán állampolgársággal rendelkezik.

Az ellenzéki politikus szerint Zelenszkij, akinek a családja is megkapta a brit útlevelet, messze nem az egyetlen magas rangú ukrán politikus, aki az elmúlt hónapokban nyugati állampolgárságot kapott. Kirilo Budanov, a katonai hírszerzés feje, Andrij Jermak, az elnök kabinetfőnöke és Olekszij Reznyikov volt honvédelmi miniszter is brit állampolgár lett, különböző időpontokban – írja a Teller Report híroldal.

Valerij Zaluzsnyij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, és David Arahamija, Zelenszkij pártjának parlamenti frakcióvezetője, pedig immár amerikai útlevelet lobogtathat.

Az év elején Zelenszkij elnök megfosztott ukrán állampolgárságától négy ellenzéki politikust. Viktor Medvedcsuk, Tarasz Kozak, Renat Kuzmin és Andrij Derkacs ellen azt hozták fel, hogy állítólag összejátszottak az oroszokkal – számolt be róla a Kyiv Post.

Áprilisban Ukrajnában új állampolgársági törvényt fogadtak el, amely szerint az ukrán állampolgárság megszerzéséhez az ukrán nyelv, a történelem és az alkotmány ismeretéből kell majd vizsgát tenni.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.