Brit állampolgárságot kaphatott Zelenszkij

Az ukrán parlament volt alelnöke közölte a hírt.

2023. 09. 12. 14:50
ZELENSZKIJ, Volodimir
Koppenhága, 2023. augusztus 21. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a dán parlament előtt összesereglett emberekhez beszél Koppenhágában 2023. augusztus 21-én. MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen Fotó: Mads Claus Rasmussen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkapta a brit állampolgárságot Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 

– tette közzé Telegram-csatornáján Ilja Kiva, az ukrán parlament (Verhovna Rada) volt alelnöke. Az ügy érdekessége, hogy az ukrán jogszabályok szerint egyelőre nem engedélyezik a kettős állampolgárságot – noha vannak erre irányuló erőfeszítések –, Zelenszkij márpedig ukrán állampolgársággal rendelkezik.

Az ellenzéki politikus szerint Zelenszkij, akinek a családja is megkapta a brit útlevelet, messze nem az egyetlen magas rangú ukrán politikus, aki az elmúlt hónapokban nyugati állampolgárságot kapott. Kirilo Budanov, a katonai hírszerzés feje, Andrij Jermak, az elnök kabinetfőnöke és Olekszij Reznyikov volt honvédelmi miniszter is brit állampolgár lett, különböző időpontokban – írja a Teller Report híroldal.

Valerij Zaluzsnyij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, és David Arahamija, Zelenszkij pártjának parlamenti frakcióvezetője, pedig immár amerikai útlevelet lobogtathat.

Az év elején Zelenszkij elnök megfosztott ukrán állampolgárságától négy ellenzéki politikust. Viktor Medvedcsuk, Tarasz Kozak, Renat Kuzmin és Andrij Derkacs ellen azt hozták fel, hogy állítólag összejátszottak az oroszokkal – számolt be róla a Kyiv Post.

Áprilisban Ukrajnában új állampolgársági törvényt fogadtak el, amely szerint az ukrán állampolgárság megszerzéséhez az ukrán nyelv, a történelem és az alkotmány ismeretéből kell majd vizsgát tenni.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.