Dróntámadás – Ukrajna riogat, Románia cáfol

Határozottan cáfolta a román védelmi minisztérium, hogy orosz drónok estek volna Románia területére.

null
Kijev, 2023. augusztus 30. Tûzoltók dolgoznak a helyszínen a legutóbbi orosz rakétatámadást követõen Kijevben 2023. augusztus 30-án. A támadásban legkevesebb két ember életét vesztette, további kettõ megsebesült. MTI/EPA/Vadim Szarahan Fotó: Vadim Szarahan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határozottan cáfolta a román védelmi minisztérium azokat a médiában megjelent híreket, miszerint a hétfőre virradó éjszaka orosz drónok estek volna Románia területére. A Reuters hétfőn arról számolt be, hogy az ukrán külügyminisztérium egyik képviselője szerint orosz drónok zuhantak le és robbantak fel Románia területén az ukrán kikötők elleni éjszakai támadás során – emlékeztetett az Agerpres. 

A védelmi minisztérium szerint az 

illetékes struktúrák a hétvége során és elmúlt éjjel is valós időben figyelték az ukrán dunai kikötők közelében lévő infrastruktúrát ért orosz dróntámadások által generált helyzetet, és az Orosz Föderáció által használt támadási eszközök egyetlen pillanatig sem idéztek elő közvetlen katonai fenyegetést Románia területére vagy felségvizeire nézve.

 A tárca közleményében hozzátette: Oroszország támadásai az ukrajnai civil létesítmények és polgári infrastruktúra ellen indokolatlanok és mélyen ellentétesek a nemzetközi emberjogi normákkal.

A Reuters egyébként Oleh Nikolenko ukrán külügyi szóvivő közlését idézte hétfő hajnali hírében, miszerint az Izmajil dunai kikötővárost érő dróntámadás során egy orosz Sahed drón Romániában ért földet. A kijevi kormány tisztségviselője Facebook-oldalán Ukrajna állami határőrszolgálatának közlésére hivatkozott. 

Hétfőre virradó éjjel az izmajili kikötő közelében nagyszabású támadást hajtott végre Oroszország. Más ukrán források szerint két orosz drón is a Duna romániai oldalán zuhant le. Oleh Kiper, a régió kormányzója arról számolt be, hogy a csapás jelentős infrastrukturális károkat okozott, a drónok törmelékei több épületet felgyújtottak Izmajilben. Az első jelentések szerint nem voltak halálos áldozatok és sérültek. A kormányzó szerint Izmajil kikötő környékén több településen raktárak és termelési épületek, valamint gépek és mezőgazdasági berendezések rongálódtak meg.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Vadim Szarahan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.