Észak-Korea az alkotmányba foglalta az atomfegyverprogramot

Újabb hidegháborúról beszélt Kim Dzsong Un, aki szerint a nukleáris fegyverkezés elrettentő szerepet tölt be.

2023. 09. 28. 12:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea módosította alkotmányát, és ennek köszönhetően már az alaptörvény is lehetővé teszi, hogy az ország folyamatosan fejlessze atomarzenálját – jelentette be az országot vezető Kim Dzsong Un, akit a KCNA állami hírügynökség idézett csütörtökön. Az MTI beszámolója szerint a parlament egyhangúlag szavazta meg a módosítást.
Kim Dzsong Un a voksolás előtti felszólalásában hangoztatta, hogy 

a nukleáris fegyverkezési program biztosítja a jogot Észak-Korea számára a létezéshez és a fejlődéshez.

Hozzátette: elrettentő szerepet tölt be és hozzájárul a térség és a világ békéjének megóvásához.

A módosítás azt is lehetővé teszi, hogy Phenjan gyorsan magasabb szintre fejlessze atomfegyvereit – tette hozzá, sürgetve egyúttal a program felgyorsítását. Kim Dzsong Un – aki nemrégiben Oroszországban járt – új hidegháborúról beszélt, és kijelentette, hogy 

Észak-Koreának nagyobb szerepet kell játszania a nemzetközi koalícióépítésben azon országok oldalán, amelyek az Egyesült Államok és a Nyugat hegemóniára törése ellen lépnek fel.

 Azzal vádolta Washingtont, hogy Japánnal és Dél-Koreával egy ázsiai NATO létrehozásán fáradozik, háborúval és agresszióval fenyegetve a térséget. Észak-Koreának ENSZ-határozatok tiltják a ballisztikus rakéták fejlesztését, amelyek nukleáris robbanófejek célba juttatására is képesek lehetnek. A phenjani vezetés súlyos nemzetközi szankciók hatálya alatt áll nukleáris programja miatt, ennek ellenére csak tavaly rekordszámú, több mint 70 rakétakísérletet hajtott végre.

 

Borítókép: Észak-Korea az ülésen módosította alkotmányát, és ennek köszönhetően már az alaptörvény is lehetővé teszi, hogy az ország folyamatosan fejlessze atomarzenálját (Fotó: MTI/EPA/KCNA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.