Francia politikus lehet Ursula von der Leyen utódja?

Nem zárkózna el az Európai Bizottság elnöki tisztségétől Thierry Breton, Franciaország jelenlegi uniós biztosa. Az biztos, hogy Emmanuel Macron francia elnök szava komoly súllyal esik majd latba az EU legnagyobb hatalmú tisztségviselőjének kiválasztásánál, az viszont egyáltalán nem, hogy az államfő támogatná Bretont.

Forrás: Politico2023. 09. 20. 9:53
FRANCE - PLENARY SESSION OF THE NATIONAL COUNCIL OF REFOUNDATION AT THE ELYSEE PALACE
FRANCE-POLTICS-PLENARY SESSION OF THE NATIONAL COUNCIL OF RE Fotó: XOSE BOUZAS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy tavalyi interjúban Franciaország jelenlegi uniós biztosa azzal viccelődött, hogy csak véletlenül került a pozícióba, miután az eredeti jelöltet, Sylvie Goulard-t az Európai Parlament elutasította, és hasonló körülmények között akár európai bizottsági elnök is lehet belőle a jövő évi európai parlamenti választások után. „Egész életemben 15 perccel korábban értesítettek a következő lehetséges állásomról. Hogy válaszoljak a kérdésére: lehet, hogy fontolóra vehetek egy új B terves megbízást, ha B terv vagyok" – idézte Bretont a Politico hírportál.

A híroldal cikke szerint már hónapok óta pletykálják, hogy a francia biztos, aki nemrég egy több száz éves kastélyt vásárolt, komolyan gondolja az elnöki ambícióit, a múlt héten egy népszerű francia televíziós műsorban azonban csak szélesen mosolygott az ezt firtató kérdéseken.

Eközben Macron Renaissance pártja minden követ megmozgat, hogy megfelelő listavezetőt találjon  a jövő évi EP-választásra – Breton pedig épp megfelelő lenne erre, ráadásul ez akár egyenes utat jelenthetne a Renew párt uniós csúcsjelölti posztjára. A biztos azonban néhány napja tagadta, hogy megkeresték volna.

Hívtak már? Nem. Felkértek-e arra, hogy legyek a [Renew párt] vezető jelöltje az európai választásokon? Nem

− nyilatkozta a politikus.

Kérdés, hogy az ő szempontjából mennyire lenne jó ötlet elfogadni egy ilyen felkérést. Ahogy egy francia diplomata megjegyezte, a Renew-nak szinte nulla esélye van annyi mandátumot szerezni, hogy komoly súlya legyen a szavának a bizottsági elnök kiválasztásánál, 

így a csúcsjelöltség akár még vissza is üthetne.

Ráadásul ahhoz, hogy Bretonnak reális esélye legyen a pozícióra, bírnia kellene Macron elnök támogatását, ez viszont még egyáltalán nincs kőbe vésve. Nemcsak azért, mert a francia államfő szereti az efféle döntéseket az utolsó pillanatra hagyni, de azért is, mert a pletykák szerint akár egy második Von de Leyen-ciklus sem lenne ellenére.

Végeredményben Macron elnök személyes preferenciáin, illetve a szokásos brüsszeli háttéralkukon múlhat a bizottság következő elnökének személye – zárja okfejtését a Politico hírportál.

Borítókép: Thierry Breton európai uniós biztos (Fotó: Hans Lucas via AFP/Xose Bouzas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.