Van mit a tejbe aprítani: francia kastélyt vett az uniós biztos + videó

Thierry Breton, az Európai Unió belső piacért felelős francia biztosa nemrég megvásárolt egy francia vidéki kastélyt – írja a Politico a biztos kabinetjére hivatkozva.

Magyar Nemzet
2023. 08. 03. 7:03
FRANCE - PLENARY SESSION OF THE NATIONAL COUNCIL OF REFOUNDATION AT THE ELYSEE PALACE
FRANCE-POLTICS-PLENARY SESSION OF THE NATIONAL COUNCIL OF RE Fotó: XOSE BOUZAS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közép-franciaországi Gargilesse-Dampierre faluban, Franciaország egyik legszebb helyén, a Creuse folyó mentén található Gargilesse kastély igencsak ősi, története a VII. századig nyúlik vissza, amikor a Gargilesse grófok erődített várat építettek a helyen. Mai formáját a XVIII. században nyerte el, amikor Louis Charles du Bost du Breuil felesége, Olympe de Chevigny 1750-ben új kastélyt építtetett a hajdani vár romjain. 1942 óta műemléki védettséget élvez.

Thierry Breton egy helyi festőtől, Annick Thévenintől vásárolta meg az épületet, aki 1998-ban vette meg a kastélyt, hogy művészeti galériaként használja.

Az EU-biztos nem tervezi, hogy a kastélyban lakjon, kulturális térként kívánja megőrizni.

A Le Berry Républicain című helyi napilap szerint a francia biztos néhány hónappal ezelőtt diszkréten bonyolította le a vásárlást egy meg nem nevezett összegért. Ezt a Politico híroldal megkeresésére Breton kabinetje megerősítette, de további részleteket nem közöltek, arra hivatkozva, hogy a vásárlás a biztos magánügye.

Gargilesse-Dampierre polgármestere, Martine Sabroux-Idoux és a korábbi tulajdonos Thévenin nem kommentálta a hírt, de utóbbi a helyi lapnak elmondta, hogy továbbra is ő a kastély kezelője.

Továbbra is én kezelem a kastélyt, fogadom a közönséget, kiállításoknak adok otthont, ez Breton úr kívánsága

– nyilatkozta a festő a helyi lapnak.

Nem Breton az egyetlen brüsszelita, akinek hatalmas a vagyona. Ahogy arról lapunk is beszámolt korábban a V4NA hírügynökség kutatásai nyomán, az európai politikát a botrányai miatt elhagyni kényszerülő Guy Verhofstadt korábban azért lobbizott, hogy tiltsák be az orosz energiahordozók importját, veszélybe sodorva ezzel az európai emberek jólétét és ellátási biztonságát. Ironikus, hogy míg Verhofstadt a szobahőmérsékletűre fűtött lakás alapvető komfortját is megvonná az európaiaktól, addig például az ő luxusingatlanját közpénzből újították fel. Mint a Magyar Nemzet megírta, a liberális politikus összesen 327 784 euró – vagy több mint 130 millió forint – értékben kapott támogatást a flamand kormánytól, Kelet-Flandria tartománytól és Gent városától a XVII. században épült, folyóparti villája felújításához.

A több százezer eurós támogatáson egyébként sokan felháborodtak, és visszatetszőnek találták az ügyet, amikor a kormány változtatott akkoriban az energiatakarékossági intézkedéseken. Ez azt jelentette, hogy bizonyos lakásfelújítási és korszerűsítési beruházás után már nem kaptak az emberek akkora adókedvezményt, mint korábban, így jelentősen megdrágult az építkezés és a felújítás.

Nem szűkölködik a másik magyargyűlölő bürokrata, Frans Timmermans sem. Miközben Timmermans Verhofstadtéhoz hasonló elvárásokkal fordult az európai polgárokhoz, ő maga Tervuren-ben az Európai Unió brüsszeli intézményeitől mindössze 15 perces autóútra él luxuskörülmények között, egy medencékkel és sportpályákkal tarkított lakóövezetben. 

Az Európai Bizottságból távozó politikus egy 1937-ben épült, többszintes, 12 szobás ingatlannal is rendelkezik. Az épületet mintegy 500 ezer euróért vásárolta 12 évvel ezelőtt, ám most már a dupláját érheti. A ház „G” energiabesorolású, vagyis az egyik legrosszabb uniós minősítésű. A V4NA szerint Timmermans „innen követeli, hogy az emberek álljanak át az átlag polgárok számára olykor megfizetthetetlen megújuló energiaforrásokra, míg ő maga nem vette a fáradságot arra, hogy napelemmel szerelje fel a házát vagy egyéb módon javítson az energiabesoroláson”.

Borítókép: Thierry Breton, az Európai Unió francia biztosa (Fotó: Xose Bouzas/Hans Lucas/Hans Lucas via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.