Hatalmas veszteségek árán nyomul előre az ukrán hadsereg

Az ellentámadás egy kritikusnak számító helyszínéről számolt be az ukrán hadsereg egyik parancsnoka.

2023. 09. 24. 16:20
null
Donyecki terület, 2023. március 7. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen egy orosz T-90-es harckocsi tüzet nyit az ukrajnai háború frontvonalánál a donyecki régióban egy meg nem nevezett helyszínen 2023. március 7-én. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata Fotó: Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy, a frontvonalon harcoló parancsnok elmondta, hogy az ukrán erők és páncélozott járműveik átütötték Oroszország fő védelmi vonalát a háború déli frontján, és jelenleg annak túloldalán folytatják a harcot az ellentámadás részeként.

A délkeleti Zaporizzsja régióban harcoló ukrán légitámadó egység parancsnoka elmondta, hogy az elmúlt héten a páncélosok áttörték az úgynevezett Szurovikin-vonalat Verbove közelében, egy kis faluban, amely több kilométerre fekszik Robotyintól, amelyet az ukrán erők a múlt hónapban visszafoglaltak.

A parancsnok azt is elmondta, hogy a járművek, köztük német Marderek és amerikai Strykerek áthaladása nagy árat követelt.

Rengeteg felszerelés veszett oda

– mondta a névtelenséget kérő tiszt. 

A Szurovikin-vonal, amely az ukrajnai orosz erők korábbi vezetőjéről, Szergej Szurovikin tábornokról kapta a nevét, három védelmi övből áll.

A parancsnok szerint az ukrán gyalogság két-három hete átjutott a végső vonalon, de a járművek csak nemrég tudtak áthatolni a fent említett utolsó akadályokon.

Egyszerűen meg kell érteni, hogy a páncéltörő aknák és az ellenséges erők létszáma kolosszális méreteket öltött

– mondta a parancsnok.

Az ellentámadás júniusi megindítása óta az ukrán erők hatalmas veszteségek árán is csak kisebb eredményeket értek el Oroszország jól megerősített védelmi vonalai ellen.

A támadás lassú üteme, amelynek célja az orosz erők teljes kiszorítása Ukrajnából, a nyugati tisztviselők szerint arra enged következtetni, hogy az ellentámadás valószínűleg nem fogja elérni rövid távú céljait, például az Azovi-tenger melletti Melitopol városának elérését a tél beállta előtt.

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen egy orosz T–90-es harckocsi tüzet nyit az ukrajnai háború frontvonalánál a donyecki régióban egy meg nem nevezett helyszínen (Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.