A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Hatvanhatezer katona három hónap alatt – ekkorák az ukrán veszteségek az oroszok szerint

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint jelenleg Zaporizzsja környékén a legfeszültebb a helyzet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 09. 05. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellentámadásuk három hónapja alatt az ukrán fegyveres erők több mint 66 ezer embert és 7600 egységnyi fegyverzetet veszítettek – jelentette ki Szergej Sogu orosz védelmi miniszter egy keddi moszkvai katonai vezetői tanácskozáson. A tárcavezető szerint Kijev civil objektumok támadásával próbálja elterelni a figyelmet offenzívájának kudarcáról, győzelemként állítva be ezeket a „terrortámadásokat”.

Az úgynevezett ellentámadás kezdete óta az ellenség veszteségei meghaladták a 66 ezer embert és a 7600 egységnyi fegyverzetet

– mondta Sojgu.

Az orosz védelmi tárca augusztus elején kiadott adatai szerint az ukrán fél addig az időpontig 43 ezer embert és mintegy ötezer egységnyi fegyverzetet veszített. A miniszter kedden közölte, hogy az orosz erők az elmúlt hónap folyamán 159 HIMARS rakétát, több mint ezer pilóta nélküli légi járművet és 13 manőverező robotrepülőgépet lőttek le, és 34 operatív-taktikai vezetési pontot semmisítettek meg.

A miniszter szerint a legfeszültebb helyzet Zaporizzsjában alakult ki, ahol az ukrán fél stratégiai tartalékához tartozó, nyugati kiképzést kapott dandárokat vetett be. Közölte, hogy ezek az alegységek komoly veszteségeket szenvedtek.

Az ukrán vezetés kétségbeesetten próbál felmutatni nyugati gondozóinak legalább valami sikert az offenzív akciókkal, hogy továbbra is katonai és gazdasági támogatásban részesüljön, ami csak elnyújtja a konfliktust

− fogalmazott Sojgu. Beszámolója szerint az orosz katonai szállító repülőgépek a „különleges hadművelet” kezdete óta 376 ezer katonát, több mint 2700 egységnyi haditechnikát és 132 ezer tonna rakományt szállítottak.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden, miként egy nappal korábban Sojgu is, kitért a Szergej Szurovikin tábornok sorsára vonatkozó kérdés megválaszolása elől. Szurovikint tavaly októberben nevezték ki az Ukrajnában harcoló orosz erők parancsnokává, majd idén januárban, amikor a „különleges hadművelet” irányítását Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke vette át, ő lett az egyik helyettese a háború irányításában. A tábornok a Wagner zsoldoscsoport Jevgenyij Prigozsin vezette júniusi zendülése óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. Hétfőn azonban civil ruhás felvétel jelent meg róla egy olvasott Telegram-csatornán, amelynek kísérőszövege szerint kijött és jól van.

Borítókép: Ukrán tüzérségi rendszer (Fotó: Telegram/Volodimir Zelenszkij)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.