Hegyi-Karabah: Két halott és több sérült a pénteki összecsapásokban + videó

Folytatódnak a kora reggel kezdődött ellenségeskedések a határon, az azerbajdzsáni fegyveres erők kézifegyverekből tüzet nyitottak az örmény hadsereg állásaira.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 09. 01. 18:55
Forrás: Unsplash/Alexander Jawfox
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két halottja és több sebesültje is van az örmény–azerbajdzsáni közös határ mentén, az örmény többségű, szakadár Hegyi-Karabah régiótól északnyugatra kirobbant újabb összecsapásoknak a két ország fegyveres erői között – közölte a két ország pénteken.

Az örmény védelmi minisztérium arról számolt be, hogy két katonája meghalt, egy harmadik megsebesült a kelet-örményországi (a Gegarkunik régióbeli) Szotk város térségében történt lövöldözésben. Egyúttal cáfolta Bakunak azt a jelentését, miszerint az örmény fegyveres erők állítólag nagy mennyiségű fegyvert, katonai felszerelést és személyzetet összpontosítottak volna Szotk térségében.

Azerbajdzsán azt közölte, hogy Örményország drónokkal támadta a Kalbajar térségében lévő állásait, megsebesítve két azerbajdzsáni katonát. Baku kilátásba helyezte, hogy megtorló intézkedéseket tesz.

Az örmény tárca később arról írt, hogy folytatódnak a kora reggel kezdődött ellenségeskedések a határon, az azerbajdzsáni fegyveres erők kézifegyverekből tüzet nyitottak az örmény hadsereg állásaira Norabak település közelében.

A nemzetközileg Azerbajdzsán részeként elismert Hegyi-Karabah a Szovjetunió 1991-es összeomlását megelőző évek óta konfliktus forrása a két kaukázusi szomszéd között, az örmények és a török származású azeriek között pedig már jóval több mint egy évszázada. 

Az elmúlt évtizedekben a két ország két háborút is vívott a vitatott terület miatt.

Annak ellenére, hogy szórványosan tárgyalásokat folytatnak egy békemegállapodásról, amelynek célja a határokról való megállapodás, az enklávéval kapcsolatos nézeteltérések és kapcsolatok rendezése, a feszültség továbbra is nagy, és a közös határ mentén rendszeresek az összecsapások.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash/Alexander Jawfox)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.