Így reagáltak az amerikaiak Kim Dzsong Un oroszországi útjára

A Moszkvának nyújtott észak-koreai katonai segítség nem okoz nagy változást a háborúban.

2023. 09. 16. 18:23
KIM Dzsong Un
Komszomolszk-na-Amure, 2023. szeptember 15. A Mihail Gyegtyarjovnak, a Habarovszki terület kormányzójának Telegram-csatornáján közreadott képen Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnöke (k) a harci gépeket készítõ komszomolszk-na-amurei repülõgépgyárat látogatja meg 2023. szeptember 15-én. MTI/EPA/A Habarovszki terület kormányzójának sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea felgyorsíthatja az ukrajnai háborúba szánt tüzérségi lőszerek szállítását Moszkvának, de ez nem jelentene nagy változást a háborúban – jelentette ki szombaton Norvégiában egy NATO-tanácskozásra érkezve az amerikai hadsereg vezérkari főnöke.

Mark Milley hadseregtábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője a vele utazó újságíróknak úgy nyilatkozott: 

a Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti minapi találkozó következményeként Észak-Korea feltehetően 152 milliméteres szovjet gyártmányú lövedékeket szállít majd Moszkvának, de ez szerinte nem hoz fordulatot a háborúban. 

„Kétlem, hogy döntő jelentőségű lenne” – fogalmazott.

Mark Milley és a többi NATO-tagország vezérkari főnöke az Oslo északi peremén fekvő Holmenkollen síközpontban tanácskozik a hétvégén, hogy megvitassa az Ukrajnának nyújtandó támogatást és más regionális védelmi kérdéseket.

A holland Rob Bauer admirális, a NATO katonai bizottságának elnöke a találkozó kezdetén kijelentette: a történelem megmutatja, hogy Ukrajna a modern hadviselésre tért át, és minden nappal előrébb halad. 

A tengernagy szerint az orosz erők egyre több és több területet veszítenek, és egész Oroszország szenved a gazdasági szankciók és az elszigeteltség hatásától.

Milley tábornok közölte: Ukrajnának további fegyverekre és felszerelésekre van szüksége, és a szövetséges és partnerországok Oslóban azt vitatják meg, hogyan tudják ezt az igényt kielégíteni.

Ez a kérdés lesz a középpontban a jövő héten Washingtonban is, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatást tesz a Fehér Házban és az amerikai kongresszusban, New Yorkban pedig részt veszt az ENSZ-közgyűlés ülésszakának csúcsszintű általános vitájában.

Borítókép: A Mihail Gyegtyarjovnak, a Habarovszki terület kormányzójának Telegram-csatornáján közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (Fotó: MTI/EPA/A Habarovszki terület kormányzójának sajtószolgálata)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.