A szankciók teljes kudarca: szinte minden téren a háború előtti szinten az orosz gazdaság

Szankciók ide, szankciók oda, egyértelműen kijelenthető, hogy az orosz gazdaság talpra állt. Az orosz kikötők kereskedelmi forgalma a háború előtti szintet közelíti, a GDP 4,9 százalékos növekedést mutatott fel az idei második negyedévben. Emellett az orosz autóipar is kezd visszatérni a 2021-es szintre.

2023. 09. 11. 20:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország három legnagyobb kikötőjének kereskedelmi forgalma jelentősen megnövekedett, a szankciók ellenére már közelíti a háború előtti szintet – áll a Kiel Institute for the World Economy német kutatóintézet friss jelentésében

Az oroszországi kikötőkben meglepően nagy az aktivitás. Az ukrajnai háború kitörése óta először fordul elő, hogy a kirakodott áruk mennyisége Oroszország három legnagyobb konténerkikötőjében, Szentpéterváron, Vlagyivosztokban és Novorosszijszkban megközelíti a háború kitörésekor mért szintet

− írja az elemzés. A büntetőintézkedések várt hatása többek közt azért nem jött el, mivel Oroszország szinte pillanatok alatt átalakította kereskedelmét és gazdaságát, és harmadik országokon keresztül – például Kazahsztán vagy Törökország – könnyedén visszacsatlakozott a világkereskedelembe. „A konténerhajók mozgása alapján nem világos, hogy honnan érkeznek az áruk, de úgy tűnik, hogy Oroszország újra bekapcsolódik a világkereskedelembe” – áll a dokumentumban. 

 

GDP-növekedés, erősödő rubel

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az idei második negyedévben az orosz GDP jelentős növekedést tudott felmutatni az első negyedéves csökkenést követően. 

Az orosz statisztikai hivatal felülvizsgált, de még nem végleges adata szerint a hazai össztermék (GDP) 4,9 százalékkal nőtt a második negyedévben éves összevetésben, miután az első negyedévben 1,8 százalékkal csökkent. Az idei első negyedévhez képest a GDP 8,6 százalékkal nőtt. A gazdaság növekedéséhez erőteljesen hozzájárul a hadiipari megrendelések számának megugrása is.

Előre tekintve nyilvánvaló, hogy a folyó fizetési mérleg helyreáll, az áruk és szolgáltatások behozatala az év végére kissé csökkenni, míg az export erőteljesen növekedni fog, mivel az olajárak jelentősen emelkedtek – ezt már Makszim Oreskin orosz elnöki tanácsadó mondta hétfőn a Keleti Gazdasági Fórumon Vlagyivosztokban. Hozzátette: a fellendülés a folyó fizetési mérleg javulásához fog vezetni, az orosz jegybank által hozott döntések pedig visszafogják a tőkekiáramlást az országból. 

Mint azt Oreskin hangsúlyozta, a rubel gyengülése mindent egybevetve valószínűleg túl van a csúcspontján, mostantól erősödés várható. 

 

Az autóipar is pörög

Miután nyilvánvalóvá vált, hogy Moszkva állja a sarat a nyugati szankciókkal szemben, az autóeladási számok is kilőttek a magasba – számolt be lapunk a minap. A Green Way nevű orosz website autóstatisztikája szerint idén augusztusra 49 százalékos lett a növekedés, és csak ebben a hónapban, közel 70 ezer gépjárművet adtak el az országban. Ez jelentős növekedés a háború első hónapjaiban tapasztalható visszaeséshez képest. 2022-ben az orosz autópiac több mint 50 százalékos visszaesést produkált az előző évhez képest: tavaly 687 370 új gépjárművet értékesítettek Oroszországban, míg 2021-ben 1 666 780-at.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.