Kezd megjönni a Nyugat esze? – az osztrák külügyminiszter szerint sem hatékonyak a szankciók

Orbán Viktor tusványosi beszédét követően a nyugati politikusok egy része elkezdte felvállalni a fősodortól eltérő álláspontját.

Magyar Nemzet
2023. 09. 02. 11:29
BLINKEN, Antony; SCHALLENBERG, Alexander
Washington, 2023. február 8. Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter az amerikai hivatali partnerével, Antony Blinkennel tartott megbeszélésen a washingtoni külügyminisztériumban 2023. február 7-én. MTI/AP/AFP pool/Brendan Smialowski Fotó: Brendan Smialowski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Interjút adott Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung német napilapnak, amiben több témát is érintettek, köztük beszélt az EU menekültügyi politikájáról, Ukrajnáról, de az Oroszország elleni szankciók is szóba kerültek. 

A külügyminiszter kiemelte, hogy az orosz cégek még mindig működnek Ausztriában és Németországban is, az osztrákok pedig nagy mértékben függnek az orosz gázszállítástól, hiszen még mindig az import fele érkezik Moszkvából. Az ország teljes energiaszükségletének 12 százalékát fedezi az orosz gázszállítás. 

Az osztrák politikus beszélt arról is, hogy Oroszország továbbra is fontos az EU számára, és itt az idő az unió törvényhozóinak, hogy észhez térjenek. 

Az interjúban megvédte a Raiffeisen Bank Internationalt, mivel kritikák érték, amiért még mindig Oroszországban vannak. Mint mondta, az orosz piacról sokkal bonyolultabb a kilépés, mint amennyire azt sokan gondolják és

a háború kitörése előtt már Oroszországban jelenlévő nyugati vállalkozások több mint kilencven százaléka mind a mai napig megtalálható az országban.

Orbán Viktor is erről beszélt Tusványoson júliusban. 

A nagy európai cégek nem akarnak leválni és kijönni Oroszországból

 – közölte a magyar miniszterelnök. 

Hozzátette, hogy az energetikai cégek hetven százaléka továbbra is jelen van Oroszországban, a nyugati cégek pedig három és fél milliárd dollárnyi összeget fizettek az orosz költségvetésbe.

V4NA nemzetközi hírügynökség tudosítója korábban saját szemével tapasztalta meg, hogy a hétköznapokban pár apró nehézségen kívül az orosz társadalom nem érzi meg a büntetőintézkedéseket. 

Csak kevés cég választotta a McDonald’s útját, és vonult ki az országból, a legtöbben valamilyen köztes megoldást kerestek – írták.

Vannak olyan cégek is, főleg a divatcégek, amelyek maradtak a piacon, de állítólag nem lehet beszerezni a termékeiket, gyakorlatilag igen, bár kisebb trükköt kell hozzá használni. De sok cég óvatosan lavírozva mégis ott maradt az orosz piacon, és 2022 augusztusában még futottak a reklámjaik az orosz televízióban, mint például az Auchan, a KFC vagy a Burger King. 

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője hívta fel a figyelmet arra, hogy az ATV műsorvezetője is arról beszélt, hogy az Oroszország elleni szankciók megbuktak.

@deakdanielofficial „Minden ugyanúgy zajlik egyébként Moszkvában” – élő adásban mesélt az oroszok elleni szankciók kudarcáról az ATV műsorvezetője. #atv #baloldal #szankció #moszkva #deakdaniel ♬ eredeti hang - Deák Dániel

Korábban arról is írt a V4NA, hogy a szankciók igazából az amerikaiaknak kedveznek, ők nyernek a legtöbbet rajta. Gertrud Traud, a német állami tulajdonú bankokat egybefogó Landesbank egyik egyik vezető közgazdásza pedig arról beszélt, hogy az Oroszországi háborút nem lehet szankciókkal megnyerni.

Borítókép: Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter az amerikai hivatali partnerével, Antony Blinkennel tartott megbeszélésen a washingtoni külügyminisztériumban 2023. február 7-én (Fotó: MTI/AP/AFP pool/Brendan Smialowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.