Kitoloncolják a migránsokat, akik hazudtak a korukról

Újabb migrációs szigorításokról rendelkezik a Giorgia Meloni vezette kormány, a kiskorú bevándorlók körüli bonyodalmak rendezésére.

2023. 09. 27. 17:28
null
Lampedusa, 2023. szeptember 18. Európába igyekvõ illegális bevándorlók érkeznek a dél-olaszországi Lampedusa szigetének kikötõjébe 2023. szeptember 18-án. Az olasz kormány rendkívüli intézkedésekre készül a migránsáradat megfékezésére, miután az elõzõ hetekben naponta több ezer illegális bevándorló érkezett Tunéziából a szigetre. MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco Fotó: Ciro Fusco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb migrációs szigorításokról rendelkezik a Giorgia Meloni vezette kormány, a kiskorú bevándorlók körüli bonyodalmak rendezésére. A kabinet célja, hogy megfelelő büntetésben részesüljenek az önmagukat kiskorúnak tettető illegális bevándorlók. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, már korábban is komoly problémát jelentett, hogy feltűnően sok felnőtt kísérő és dokumentumok nélküli fiatal érkezett Itáliába, akik 70 százaléka 16-17 évesnek vallotta magát a regisztráció során. 

Az is figyelemre méltó, hogy kilencven százalékuk fiú és csak tíz százalékuk lány. 

A felnőtt kíséret nélkül érkezett kiskorú bevándorlók értelemszerűen más ellátásban részesülnek, mint a felnőttek. Eltartásuk jelentős anyagi terhet jelent az önkormányzatok számára, közel száz euróba kerül egy személy napi költsége, míg ez egy felnőtt esetében 35 euró. 

A nehézségeket az is tetőzi, hogy telítődtek a kiskorúak számára fenntartott létesítmények, újakat kellene kialakítani. 

Jelenleg 22 ezer kiskorú illegális bevándorló ellátásáról kénytelenek gondoskodni az olasz önkormányzatok. 

Az olasz kormány úgy szándékozik rendezni a helyzetet, hogy férőhelyek hiányában a 16–18 év közötti illegális bevándorlókat is a felnőtteknek fenntartott létesítményekben helyezik majd el egy elkülönített térben. 

Ugyanakkor kitoloncolás vár azokra a fiatalokra, akik hamis életkor megadásával félrevezetik a hatóságokat.  

Ha a jelenlegihez hasonlóan magas marad a fiatal érkezők száma, akkor a hatóságok egészségügyi szakértők bevonásával tesznek majd kísérletet a valódi életkor megállapítására, hogy kiszűrjék a visszaéléseket. 

Borítókép: Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a dél-olaszországi Lampedusa szigetének kikötőjébe 2023. szeptember 18-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.