Megkezdte többnapos franciaországi látogatását III. Károly brit uralkodó + videó

A brit uralkodó és a francia elnök egy kabrióban, lovaskísérettel hajtott az Élysée-palotáig.

Forrás: MTI2023. 09. 20. 19:32
MACRON, Emmanuel; III. KÁROLY
Párizs, 2023. szeptember 20. Az állami látogatáson Franciaországban tartózkodó III. Károly brit király (b) és Emmanuel Macron francia elnök a párizsi diadalívnél tartott emlékünnepségen 2023. szeptember 20-án. MTI/EPA pool/Yoan Valat Fotó: Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdte III. Károly brit uralkodó szerdán háromnapos, több nagyszabású ünnepélyes eseménnyel teli állami látogatását Franciaországban, amelynek célja „új lendületet adni a francia–brit barátságnak és szövetségnek” az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése (brexit) okozta konfliktusokat követően.

III. Károlyt és feleségét, Kamillát a francia elnök, Emmanuel Macron és neje, Brigitte a diadalívnél fogadta, ahol megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját, majd meggyújtották a lángot.

A brit uralkodó és a francia elnök ezt követően végighajtott a Champs-Élysées sugárúton egy Citroen DS7-es kabrióban, amelyet a köztársasági gárda 136 lovasa kísért az Élysée-palotáig, ahol a két államfő négyszemközti megbeszélést tart.

A brit uralkodói pár eredetileg márciusban látogatott volna Franciaországba, de akkor a nyugdíjreformmal szembeni, időnként erőszakba torkolló utcai megmozdulások miatt elhalasztották az utat.

Időközben Emmanuel Macron és Rishi Sunak brit miniszterelnök márciusi találkozóján rendezték a brexit miatt kialakult – elsősorban a halászatot és a La Manche csatornán átkelő migrációt érintő – többéves vitákat, s Franciaország – amely 1793-ban lefejezte utolsó királyát – a legnagyobb pompával fogadja a brit uralkodót.

A két ország jövő áprilisban ünnepli az entente cordiale, azaz a szívélyes egyetértés megkötését, amely a későbbi antant és az európai szövetségi rendszer alapját biztosította.

KAMILLA királyné; MACRON, Emmanuel; MACRON, Brigitte; III. KÁROLY
Az állami látogatáson Franciaországban tartózkodó III. Károly brit király (balra a második) és felesége, Kamilla királyné (balra), illetve Emmanuel Macron francia elnök (jobbra a második) és felesége, Brigitte Macron (jobbra) a párizsi államfői rezidencia, az Élysée-palota udvarán 2023. szeptember 20-án (Fotó: MTI/EPA/Teresa Suárez)

A látogatás egyik fő eseménye szerda este a versailles-i kastélyban rendezett állami vacsora, amely egyben főhajtás a király anyja, a néhai II. Erzsébet királynő emléke előtt, akit 1957-ben, a Szuezi-csatorna válságát követően, és 1972-ben, amikor az Egyesült Királyság csatlakozott az Európai Unióhoz, itt látott vendégül az akkori francia elnök.

A francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint III. Károly – aki csaknem negyven alkalommal járt már Franciaországban – „anyja nyomdokaiba lépve” kívánta uralkodóként első francia állami látogatását megtervezni. Csütörtökön ezért látogatást tesz a párizsi virágpiacon, amely II. Erzsébet kedvenc helye volt Párizsban, és amelyet 2014-ben róla neveztek át.

A Napkirály, XIV. Lajos uralkodása jelképének számító versailles-i kastélyban a díszvacsorán a kék homárt, a bresse-i csirkét és a rózsás macaront Michelin-csillagos éttermek séfjei készítik el, s az asztal körül a brit királyi és a francia elnöki pár mellett ott lesz többek között Mick Jagger énekes, Hugh Grant színész, Charlotte Gainsbourg és Emma Mackey színésznő, az író Ken Follett és a korábbi labdarúgóedző Arsene Wenger.

III. Károly látogatásának leginkább politikai eseménye csütörtökön a szenátusban lesz, ahol először mond beszédet brit uralkodó. Ezt követően a király a francia nemzeti természettörténeti múzeumban egy környezetvédelmi témájú kerekasztal-beszélgetésen vesz részt, majd pénteken a tavalyi erdőtüzek által sújtott régióba, a déli Bordeaux-ba és környékére látogat, ahol jelentős számban élnek brit állampolgárok.

Borítókép: Az állami látogatáson Franciaországban tartózkodó III. Károly brit király (balra) és Emmanuel Macron francia elnök a párizsi diadalívnél tartott emlékünnepségen 2023. szeptember 20-án (Fotó: MTI/EPA pool/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.