Kijev hajthatott végre támadást a Wagner támogatott erők ellen Szudánban

„Szudánban végrehajtott titkos ukrán csapások drámai és provokatív kiterjesztését jelentenék az orosz–ukrán háborúnak” – véli a CNN.

Forrás: CNN2023. 09. 20. 17:09
null
Kartúm, 2023. április 23. Füst gomolyog a szudáni fővárosban, Kartúmban 2023. április 22-én. A hadsereg és a rivális félkatonai erők közötti fegyveres harcok több mint egy hete tartanak Szudánban. Több ország, köztük Franciaország és Spanyolország megkezdte a Szudánban dolgozó diplomáciai személyzet evakuálását, az Egyesült Államok pedig bejelentette, hogy kartúmi nagykövetsége munkatársait Etiópiába szállította, a diplomáciai képviselet munkáját határozatlan időre felfüggesztette. MTI/AP/Marwan Ali Fotó: Marwan Ali
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg az ukrán különleges alakulatok álltak azon dróncsapások és szárazföldi műveletek mögött, amelyek a Wagner által támogatott milícia ellen irányultak Szudánban – derült ki a CNN amerikai hírtelevízió vizsgálatából. 

Mindez a csatorna szerint azt vetíti előre, hogy az ukrajnai orosz invázió következményei messze a frontvonalakon túlra is kiterjedtek.

A CNN-nek nyilatkozva egy ukrán katonai forrás a műveletet végrehajtójának „nem a szudáni hadsereget” jelölte meg. Míg arra a kérdésre, hogy Kijev állt-e a támadások mögött, a forrás mint fogalmazott: valószínűleg az ukrán különleges szolgálatok voltak a felelősek a történtekért.

A művelet során támadások sorozatát hajtották végre a Rapid Support Forces (RSF) nevű félkatonai csoport ellen az afrikai országban, amely a feltételezések alapján a Wagner orosz zsoldoscsoporttól kap segítséget a szudáni hadsereggel szemben az országban április közepén kirobbant fegyveres harcokat követően. A konfliktus miatt, mintegy 3,5 millióan kényszerültek elhagyni a lakhelyüket.

Noha az ukrán katonai forrástól független, másodlagos megerősítés nem állt a CNN rendelkezésére, a csatorna szerint a kijevi végrehajtást támasztja alá az, hogy a CNN birtokába jutott – és szakértővel elemeztetett – videófelvételeken ukrán típusú dróntámadások jellegzetességei – a célpontba való közvetlen becsapódás – láthatók. 

Az ukránok által széles körben használt két kereskedelmi forgalomban kapható drón legalább nyolc csapásban vett részt, és az eszköz vezérlőjén ukrán nyelvű szöveg volt látható. 

Az Ukrajna által Szudánban végrehajtott titkos csapások drámai és provokatív kiterjesztését jelentenék Kijev Moszkva elleni hadszínterének

– fogalmaz a CNN.

Ukrajna hivatalosan nem vállalta a felelősséget a drónfelvételeken rögzített támadásokért. A jelentés megjelenése után Andrij Juszov, az ukrán védelmi hírszerzés képviselője a CNN-nek nyilatkozva elmondta: „Ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk”.

Egy magas rangú szudáni katonai forrás azt mondta, hogy „nincs tudomása ukrán hadműveletről Szudánban”, és nem is hiszi, hogy ez megtörtént volna.

A csatorna szerint több amerikai tisztviselő is meglepődött az állítólagos ukrán támadások hírére, és „úgy tűnt nem tudnak az incidensről”.

Elemzők arra emlékeztetnek, hogy a Wagner júniusi sikertelen lázadását követően a Kreml magához vette a félkatonai csoport irányítását, így az afrikai tevékenységükre – érdekképviselet, területfoglalás, természeti erőforrásokat kisajátítása, fegyverkereskedelem, rezsimek támogatása – nagyobb ráhatása van.

Borítókép: Füst gomolyog a szudáni fővárosban, Kartúmban 2023. április 22-én. A hadsereg és a rivális félkatonai erők közötti fegyveres harcok miatt (Fotó: MTI/AP/Marwan Ali)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.