Megtört Kanada tekintélye a nácibotrány után − véli az ellenzék + videó

Szerintük „Trudeau bujkál, és nem hajlandó felelősséget vállalni Kanada kínos helyzetéért".

2023. 09. 27. 12:20
TRUDEAU, Justin
New York, 2023. szeptember 21. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az ukrajnai háborúról tartott tanácskozásán a világszervezet New York-i székházában 2023. szeptember 20-án. MTI/EPA/Justin Lane Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly belpolitikai botrányt okozott Kanadában, hogy a parlament Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök jelenlétében vastapssal köszöntött egy 98 éves ukrán náci kollaboránst.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, Jaroszlav Hunka a második világháborúban a náci katonai egységben szolgált, és részt vett többek között zsidók tömeges meggyilkolásában. A történtek miatt zsidó szervezetek is tiltakoztak, illetve a botrány kitörése óta már benyújtotta lemondását Anthony Rota kanadai házelnök. 

Rota korábban bocsánatot is kért, Justin Trudeau miniszterelnök szerint a 98 éves Jaroszlav Hunka megtapsolása „mélyen kínos” volt Kanada számára. 

Ami pénteken történt, az teljesen elfogadhatatlan

− tette hozzá Mélanie Joly kanadai külügyminiszter kedden.

Pierre Poilievre, a kanadai ellenzéki konzervatív párt vezetője az X-en tett bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy Trudeau miniszterelnök is felelős az esetért, és bocsánatot kellene kérnie.

Az ellenzéki vezető most azt mondta

Megtört Kanada tekintélye. A történelem folyamán ez messze a legnagyobb ütés Kanada diplomáciai hírnevén, és mindez Justin Trudeau alatt történt.

@ctvnews Conservative Leader Pierre Poilievre is placing blame on Justin Trudeau and the federal government, saying it was the Liberals' responsibility to vet guests in parliament, after the House honoured a Second World War veteran, who fought in a volunteer unit under Nazi command, during Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy's address to Parliament last Friday. The opposition is calling on the prime minister to apologize. #poilievre #trudeau #rota #resign #veteran #ukraine #zelenskyy #ottawa #speaker #houseofcommons #parliament #apology #politics #news #canasa #ctvnews ♬ original sound - CTVNews

A konzervatív párt politikusa az X közösségi oldalon úgy fogalmazott: 

Trudeau bujkál, és nem hajlandó felelősséget vállalni országunk kínos helyzetéért. Ki a hibás ezért? Mint mindig, mindenki, kivéve önmagát.

Poilievre azt mondta, hogy még ha Rota vissza is lép, az nem mentheti fel Justin Trudeau kudarcát. Kedd késő délután az ellenzéki politikus újságíróknak nyilatkozva azzal vádolta Trudeau-t, hogy elbújt az ország diplomáciai hírnevének legrosszabb válsága elől − írja a CTV News kanadai hírportál.

A médium Robert Bothwell történészt és a Torontói Egyetem professzorát is idézi a történésekkel kapcsolatban. A szakember egyébként nem érti, hogy Anthony Rota kanadai házelnök miért várt olyan sokáig a lemondásával. 

Nyilvánvalóan felháborító, hogy ez megtörtént. A házelnök elismerte tévedését, és bocsánatot kért, de ez olyan dolog, ami nagyon kínos a kanadai parlament számára, és kiterjesztve minden kanadaira

 – mondta eközben hétfőn újságíróknak Justin Trudeau miniszterelnök.

Borítókép: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának az ukrajnai háborúról tartott tanácskozásán a világszervezet New York-i székházában 2023. szeptember 20-án (fotó: MTI/EPA/Justin Lane)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.