Gyásznap van Szerbiában, a koszovói véres összetűzés elhunytjaira emlékeznek + videó

Alekszandar Vucsics szerint a NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderőnek, a KFOR-nak kell biztosítania a békét Észak-Koszovóban.

2023. 09. 27. 9:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejeződött a rendőrségi akció a koszovói Banjszka településen − írja a B92 szerb hírportál. Az odavezető út azonban továbbra is blokád alatt maradt. Csak azok léphetnek ki és be, akik a faluban élnek vagy sürgős ügyük van. A pristinai hatóságok szeptember 24-e óta kutatják át a települést, amikor is a kora reggeli órákban egy csoport álarcos és fegyveres személy rátámadt a rendőrökre. Egy egyenruhás életét vesztette. Mint később kiderült, a tűzpárbaj során a rendőrök három szerb nemzetiségű helyi lakost öltek meg. A rendőrség a következő napokban több szerbet is letartóztatott.

A terep átvizsgálása során óriási fegyverarzenált találtak, különböző kaliberű gépfegyvereket, továbbá személygépjárműveket, egyenruhákat, kommunikációs eszközöket és más harcászati felszereléseket. 

A koszovói belügyminiszter, Xhelal Svecla szeptember 26-án videót tett közzé annak bizonyítására, hogy a koszovói szerbeket tömörítő Szerb Lista alelnöke Milan Radoicsics is azon felfegyverzett személyekkel volt, akik szembeszálltak a rendőrökkel.  Azt MTI beszámolója szerint ezt egyelőre nem erősítették meg, illetve a szerb külügyminiszter szerint a felvétel nem is a múlt vasárnap készült.

A NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderőnek, a KFOR-nak kell biztosítania a békét Észak-Koszovóban, és át kell vennie a rendfenntartási feladatokat a koszovói rendőrségtől

− közölte Alekszandar Vucsics szerb elnök a szerbiai közszolgálati televízió szerda reggeli beszámolója szerint. A szerb elnök ezt azon a találkozón kérte, amelyen Németország, Franciaország, Olaszország, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és az Európai Unió nagykövetei vettek részt.

A KFOR-nak jelenleg körülbelül 4500 katonája tartózkodik Koszovóban, akiknek feladata a békefenntartás, de nem a helyi rendőrség munkájának ellenőrzése vagy felülbírálása.

Belgrád egyébként kijelentette, hogy nincs köze a támadásokhoz, a szerb elnök pedig azt mondta, semmivel sem igazolható a koszovói rendőr meggyilkolása, azt mindenképpen el kell ítélni.

 

Borítókép: Koszovói rendőrök Banjszka faluban (Forrás: Facebook/Koszovói rendőrség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.