Lengyelország a Kanadában megtapsolt náci kollaboráns kiadatását kérheti

A lengyel oktatási miniszter lépéseket tett az ügyben.

2023. 09. 27. 7:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási botrányt kavart, hogy a minap a kanadai parlament Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök jelenlétében vastapssal köszöntött egy 98 éves ukrán náci kollaboránst. Jaroszlav Hunka a második világháborúban egy náci katonai egységben szolgált, és részt vett többek között zsidók tömeges meggyilkolásában.

Mint ahogy arról beszámoltunk, Jaroszlav Hunkát, a 98 éves ukrajnai bevándorlót Anthony Rota, az alsóház elnöke úgy mutatta be, mint 

a második világháború ukrán–kanadai háborús veteránját, aki Ukrajna függetlenségéért harcolt az oroszok ellen.

Azt is megírtuk, hogy a botrány kitörése óta már benyújtotta lemondását Anthony Rota kanadai házelnök. Rota korábban bocsánatot is kért, Justin Trudeau miniszterelnök szerint a 98 éves Jaroszlav Hunka megtapsolása mélyen kínos volt Kanada számára. 

Ami pénteken történt, az teljesen elfogadhatatlan

− tette hozzá Mélanie Joly kanadai külügyminiszter kedden.

Az ügynek pedig itt a legújabb fejleménye. A Politico brüsszeli hírportál beszámolója szerint Lengyelország a Kanadában megtapsolt ukrán SS-veterán kiadatását kéri. Przemysław Czarnek lengyel oktatási miniszter kijelentette, hogy lépéseket tett ez ügyben.

„Tekintettel a kanadai parlamentben történt botrányos eseményekre, amelyek során Zelenszkij elnök jelenlétében kitüntetésben részesítették a náci SS Galíciai Hadosztály tagját, lépéseket tettem ennek az embernek Lengyelországnak való esetleges kiadatása érdekében” − írta az X-en (korábban Twitter) a miniszter.

Czarnek a lengyel nemzet ellen a múltban elkövetett bűncselekményeket kutató testülethez intézett levelében arra kérte őket, hogy sürgősen vizsgálják meg: Hunkát keresik-e zsidó származású lengyelek ellen elkövetett bűncselekmények miatt, hozzátéve, hogy az ilyen jelek bűncselekmények elkövetése indokolnák, hogy Kanada adja ki őt Varsónak.

Arif Virani kanadai főügyész ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a lengyel kormány még nem kereste meg őket a kiadatási kérelem ügyében, és nem lenne helyénvaló kommentálni a kiadatási eljárás korai szakaszait.

Mint arról korábban írtunk, a Simon Wiesenthal Központ (FSWC), az egyik legnagyobb zsidó emberjogi szervezet kijelentette: mélyen aggasztja őket, hogy a kanadai parlament elismerését fejezte ki az ukrán veteránnak. Az FSWC felháborodott amiatt, hogy az alsóház parlament képviselői pénteken vastapsot adtak az egykori katonának.

 

Borítókép: Jaroszlav Hunka náci kollaboráns a kanadai parlamentben (Forrás: X/Jim Ferguson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.