Most aztán jól kiszúrtak Putyinnal – nevetséges szankcióval hátráltatják az átlag oroszokat

Az orosz hadigépezetnek nem, az átlagembereknek annál inkább árt a büntetőintézkedés.

2023. 09. 10. 19:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság megerősítette, hogy orosz állampolgárok nem léphetnek be az unió területére Oroszországban bejegyzett gépjárműveikkel – derül ki a brüsszeli testület által közzétett dokumentumból. Az ilyen autók behozatala ugyanis a szankciók alapján tiltott importnak minősül, függetlenül attól, hogy mennyi ideig tartózkodik adott tagállamban. Emellett számos tárgyat sem hozhatnak magukkal az Oroszországból az unióba érkezők, olyan árucikkeket, melyek a büntetőintézkedések értelmében szintén importkorlátozás alá esnek. Idetartoznak többek közt a laptopok, a kozmetikai cikkek, a mobiltelefonok, a bőr- és szőrmeáruk, valamint a drágakövek. 

Nem számít, hogy a járművet magán- vagy kereskedelmi célokra használják-e, amennyiben a XXI. mellékletben felsorolt vámkódok (beleértve a 8703-as kódot is) alá tartozik, Oroszországból származik vagy onnan exportálják. Ez leggyakrabban azokra a járművekre vonatkozik, amelyek orosz rendszámúak, illetve amelyeket Oroszországban jegyeztek be

− olvasható a bizottság indoklásában. 

Amint arról az RBK orosz hírportál beszámolt, 2022 nyarán már volt rá példa, hogy Németországba érkező oroszokat tartóztattak fel a határon és kobozták el gépjárműveiket. Az kérdéses, hogy a szankció mennyiben hátráltatja az orosz hadi gépezetet és valójában mennyi kárt okoz az orosz gazdaságnak. 

Az viszonyt jól látszik, hogy az átlag oroszokat rendkívül hátrányos helyzetbe hozza, azokról nem is beszélve, akik például a katonai szolgálat elkerülése vagy a rendszerkritika miatt kényszerülnek menekülésre Oroszországból. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.