Nem akarnak migránsközpontokat az olasz kormányzók + videó

Sem Franciaország, sem az olasz tartományok nem akarnak több illegális migránst befogadni.

2023. 09. 20. 19:11
null
Lampedusa, 2023. szeptember 18. Európába igyekvõ illegális bevándorlók érkeznek a dél-olaszországi Lampedusa szigetének kikötõjébe 2023. szeptember 18-án. Az olasz kormány rendkívüli intézkedésekre készül a migránsáradat megfékezésére, miután az elõzõ hetekben naponta több ezer illegális bevándorló érkezett Tunéziából a szigetre. MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco Fotó: Ciro Fusco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország lezárta az olaszországi határszakaszt: 120 katonával, terroristaellenes csoportokkal, helikopterekkel és drónokkal ellenőrzik az illegális határátlépőket. Bejelentették: nem vesznek át egyetlen Lampedusa szigetére érkezett illegális bevándorlót sem, csak olyan személyeket, akiknek menedékkérelmét már elfogadták. 

Az elmúlt napokban a francia határszakaszon a határőrök tömegesen fordították vissza az Olaszország felől érkező, önmagukat kiskorúnak valló fiatal migránsokat. 

Bár Emanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy hajlandó támogatni Olaszországot a súlyos krízishelyzetben, a továbbiakban azonban nem léphetnek illegális bevándorlók az ország területére. 

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter hétfőn francia kollégájával, Gerald Darmaninnal tárgyalt, hogy közösen keressenek megoldást a migrációs helyzetre. 

A Meloni-kabinet hétfőn életbe léptetett migrációs szigorításait azonban nem támogatják az olasz kormányzók sem. Eugenio Giani, Toscana kormányzója leszögezte, nem engedi, hogy a tartományban az érkezők fogva tartására alkalmas újabb létesítményt építsenek. Véleménye szerint Meloni csúfolódik az olaszokkal, a kitoloncolási központokban elhelyezett migránsokkal csak meggyűlik a bajuk. A tartományok baloldali vezetői szerint a kormánynak nincs átgondolt stratégiája a migrációs krízis felszámolására, csak improvizál. Úgy vélik, a minisztertanács nem tud megbirkózni a migrációs kihívással, ezért a probléma megoldását a tartományokra és az önkormányzatokra hárítja.

Luca Zaia, Veneto kormányzója, a Liga politikusa is úgy nyilatkozott, az illegális bevándorlók kitoloncolása olyan, mintha vödörrel akarnánk kimerni a tengert, sohasem fog sikerülni. 

Nagy a veszélye, hogy csak megbénítja az országot

– mondta Zaia. 

Komoly erőfeszítések szükségesek egyébként, hogy rövid időn belül minden tartományban kiutasítási migránsközpontot hozzanak létre, jelenleg kilenc létesítmény működik, ahol 594 személy van fogva tartva. A tartományok jobb- és baloldali vezetői neheztelnek Matteo Piantedosi belügyminiszterre is, amiért a megkérdezésük nélkül döntött a bevándorlók beköltöztetéséről. 

Giorgia Meloni a migrációs krízis kezeléséről számolt be az ENSZ-közgyűlés előtt a New Yorkban összegyűlt újságíróknak. 

Leszögezte, hogy az olasz kormány nem tartja megoldásnak az illegális bevándorlók tagországok közötti elosztását. Olaszország a kontinens külső határainak megvédésében vár támogatást Európától. 

Nem jutunk semmire, amíg azon vitázunk, hogy hova költöztessük át őket. Senki sem oldhatja meg a problémáját, ha a másik országra hárítja azt. Ez semmiképpen sem jelent megoldást a migrációs krízisre. A kontinens külső határait kell megvédeni közös erőfeszítéssel

– nyilatkozta Meloni. Hozzáfűzte, az Európai Bizottság elnökének Ursula von der Leyennek is azt hangsúlyozta Lampedusa szigetén, hogy az olasz kormánynak nem célja az illegális bevándorlók elosztása. 

Borítókép: Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a dél-olaszországi Lampedusa szigetének kikötőjébe 2023. szeptember 18-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.