időjárás -2°C Taksony 2023. november 29.
logo

Orbán Viktor külpolitikája vonzó a szlovákoknak

Gábor Márton
2023.09.28. 14:32
Orbán Viktor külpolitikája vonzó a szlovákoknak

A közép-európai országokat figyelő Central European Digital Media Observatory (CEDMO) több felmérésből is kiderült, hogy a szlovákok csaknem fele, 47 százaléka úgy véli, hogy a külföldi hatalmak be fognak avatkozni a közelgő választásokba. Sőt, 63 százalékuk szerint az Egyesült Államok fogja befolyásolni a szlovákiai választásokat.

A szlovákok leginkább az USA és az EU beavatkozásától tartanak a választásokba.

Egy másik felmérésben, amely Szlovákia legközelebbi partnereinek meghatározásával foglalkozott, a szlovákok leggyakrabban Csehországot említették, mint olyan országot, amelynek nagyon szoros és fontos partnere kellene, hogy legyen Szlovákia. Több mint felük úgy véli, hogy Ausztriának kellene Szlovákia legközelebbi partnerének lennie. 

Utóbbi felmérésnek ezen felül egy nagyon érdekes eredménye is van: a legutóbbi kutatáshoz képest négy százalékkal többen vélekednek úgy, hogy Magyarországgal szorosabb viszonyt kellene ápolnia Pozsonynak. 

Mint azt a felmérést bemutató Hlavné Správy hírportál írja, ez nagyban köszönhető az Orbán-kormány szuverén külpolitikájával, melynek központi eleme a béke előmozdítása Ukrajnában. 

Ez a szlovákok nagy részének vonzó.

A felmérés Csehországról is közölt adatokat. Ezek szerint a csehek több mint fele, 55 százaléka úgy véli, hogy a közelgő csehországi választásokat külföldi hatalmak fogják befolyásolni. Ezek az emberek leggyakrabban úgy gondolják, hogy az EU és az USA próbálja majd megváltoztatni a szavazás eredményét.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.