időjárás 9°C Aurél 2023. október 5.
logo

Románia sem enged az ukrán gabona ügyében

Pataky István (Marosvásárhely)
2023.09.18. 11:31 2023.09.18. 11:44
Románia sem enged az ukrán gabona ügyében

Átmeneti jelleggel Románia saját hatáskörben egy hónappal meghosszabbítja az ukrán gabonaimport tilalmát – közölte hétfőn a román miniszterelnök. Marcel Ciolacu újságíróknak nyilatkozva arról számolt be, hogy a brüsszeli tilalom feloldása óta még nem érkezett exportra vonatkozó igény ukrán részről. 

A kormányfő elmondta: tárgyalt az ügyben Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel és Denisz Smihal ukrán kormányfővel is.   

A román kormány várja a gabonapiac torzulásának megakadályozását célzó hatékony exportellenőrzési intézkedésekről szóló, kijevi cselekvési terv bemutatását, és ennek függvényében dönt a román gazdálkodók védelmét szolgáló hosszú távú intézkedésekről. A romániai gazdák érdekvédelmi szövetségei kedden nyílt levélben követelték az ország vezetőitől és Brüsszeltől az ukrán gabonaimport tilalmának meghosszabbítását, kilátásba helyezve, hogy ellenkező esetben munkagépeikkel eltorlaszolják az ország határátkelőit és a konstancai kikötőt.

A romániai gazdaszervezetek szerint az ország hatalmas áldozatokat hozott azáltal, hogy az Európai Unióba érkezett ukrán mezőgazdasági termékek 65 százalékának behozatalát és tranzitját segítette, és emiatt a romániai gazdák 45 százaléka fizetésképtelenné vált, mivel annyira lement a gabonafélék és olajos növények felvásárlási ára, hogy nem tudják a korábbi vetéssel kapcsolatos adósságaikat törleszteni. Florin Barbu mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter korábban azt nyilatkozta, az ukrajnai mezőgazdasági termékek behozatalának korlátozása jó hatással volt a romániai gabonapiacra. 

 

Kijev perel

Mint arról lapunk is beszámolt, Ukrajna kereskedelemért felelős képviselője, Tarasz Kacska bejelentette, hogy Kijev be fogja perelni Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát, amiért azok nem hajlandók feloldani az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó importtilalmat.

Fontos bebizonyítani, hogy ezek az intézkedések jogilag helytelenek. Ezért holnap megkezdjük a jogi eljárást

– fogalmazott Kacska vasárnap este a Politico brüsszeli hírügynökségnek adott exkluzív interjújában, hozzátéve, hogy Kijev megtorlásra készül a gyümölcs- és zöldségexportban is. Az ukrán politikus elmondása szerint Ukrajna a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fog fordulni az ügyben.

Borítókép: Az odesszai területi közigazgatás által közreadott képen egy éjszakai orosz dróntámadásban megsemmisített gabonatároló egy Odessza környéki dunai kikötőben 2023. augusztus 16-án (Fotó: MTI/AP/Odesszai területi közigazgatás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.