Románia sem enged az ukrán gabona ügyében

Kijev hasonló döntés miatt már perrel fenyegeti hazánkat, Lengyelországot és Szlovákiát.

null
Odessza, 2023. augusztus 16. Az odesszai területi közigazgatás által közreadott képen egy éjszakai orosz dróntámadásban megsemmisített gabonatároló egy Odessza környéki dunai kikötõben 2023. augusztus 16-án. MTI/AP/Odesszai területi közigazgatás Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átmeneti jelleggel Románia saját hatáskörben egy hónappal meghosszabbítja az ukrán gabonaimport tilalmát – közölte hétfőn a román miniszterelnök. Marcel Ciolacu újságíróknak nyilatkozva arról számolt be, hogy a brüsszeli tilalom feloldása óta még nem érkezett exportra vonatkozó igény ukrán részről. 

A kormányfő elmondta: tárgyalt az ügyben Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel és Denisz Smihal ukrán kormányfővel is.   

A román kormány várja a gabonapiac torzulásának megakadályozását célzó hatékony exportellenőrzési intézkedésekről szóló, kijevi cselekvési terv bemutatását, és ennek függvényében dönt a román gazdálkodók védelmét szolgáló hosszú távú intézkedésekről. A romániai gazdák érdekvédelmi szövetségei kedden nyílt levélben követelték az ország vezetőitől és Brüsszeltől az ukrán gabonaimport tilalmának meghosszabbítását, kilátásba helyezve, hogy ellenkező esetben munkagépeikkel eltorlaszolják az ország határátkelőit és a konstancai kikötőt.

A romániai gazdaszervezetek szerint az ország hatalmas áldozatokat hozott azáltal, hogy az Európai Unióba érkezett ukrán mezőgazdasági termékek 65 százalékának behozatalát és tranzitját segítette, és emiatt a romániai gazdák 45 százaléka fizetésképtelenné vált, mivel annyira lement a gabonafélék és olajos növények felvásárlási ára, hogy nem tudják a korábbi vetéssel kapcsolatos adósságaikat törleszteni. Florin Barbu mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter korábban azt nyilatkozta, az ukrajnai mezőgazdasági termékek behozatalának korlátozása jó hatással volt a romániai gabonapiacra. 

 

Kijev perel

Mint arról lapunk is beszámolt, Ukrajna kereskedelemért felelős képviselője, Tarasz Kacska bejelentette, hogy Kijev be fogja perelni Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát, amiért azok nem hajlandók feloldani az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó importtilalmat.

Fontos bebizonyítani, hogy ezek az intézkedések jogilag helytelenek. Ezért holnap megkezdjük a jogi eljárást

– fogalmazott Kacska vasárnap este a Politico brüsszeli hírügynökségnek adott exkluzív interjújában, hozzátéve, hogy Kijev megtorlásra készül a gyümölcs- és zöldségexportban is. Az ukrán politikus elmondása szerint Ukrajna a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fog fordulni az ügyben.

Borítókép: Az odesszai területi közigazgatás által közreadott képen egy éjszakai orosz dróntámadásban megsemmisített gabonatároló egy Odessza környéki dunai kikötőben 2023. augusztus 16-án (Fotó: MTI/AP/Odesszai területi közigazgatás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.